/ Allmänt / Vardagsprat /

På överståthållarämbetets vägnar

Idag skulle mormor ha fyllt 109 år. En av mina morbröder la upp den här bilden på hennes körkort på Facebook med berättelsen om hennes uppkörning. En berättelse som självklart har berättats vidare inom familjen.
 
Året var 1947 och besiktningsmannen mormor mötte tyckte inte att kvinnor borde köra bil, så gav han henne sin svåraste teorifråga och bad henne att förklara hur bilmotorn fungerar. För mormor var det dock inte särskilt svårt att svara på, som lärare i fysik var det något hon själv lärde ut till sina elever. Hon fick sitt körkort.
 
Själv tänker jag på både henne och på min farmor med glädje. Jag hade en nära relation till båda två och mormor fanns kvar länge i mitt liv. Vi fick även en vuxen relation till varandra. Båda har varit med och påverkat mig till att bli den jag är, på olika sätt. (Även om jag knappast skulle kunna svara särskilt utförligt på samma fråga som mormor fick i samband med uppkörningen.) På gott och ont formas vi av dem som finns omkring oss och dem vi möter. Vi går i andras fotspår eller bestämmer oss för att ta en helt annan väg. Vi inspireras och utmanas eller tar avstånd från det vi ser, möter och känner. Allra mest påverkas vi nog av hur andra människor lever och agerar, men förstås också av vad de säger. Jag i min tur påverkar andra. Hur kan bara de som möter mig berätta...
 
/Elisabet :)
Blogg / Mor och dotter blogg / kvinnohistoria / körkort / mormor / relationer / släkthistorier