/ Allmänt / Resor /

Slå katten ur tunnan

Så befinner vi oss i fastlagen. Tre dagar av fest innan det enligt den kristna traditionen är dags att gå in i den 40 dagar långa fasta som hålls innan påsk. Fastlag betyder "aftonen före fastan". I många katolska länder är det en tid för karnevaler. Karneval, som i sin tur betyder "farväl kött". 
 
Under mitt besök i Köpenhamn hade jag turen att få vara med på fastlagsfirande på förskolan där en av brorsbarnen går. Ett viktigt inslag i firandet är att "slå katten ur tunnan". Ursprunget till leken är betydligt mer brutal än den är idag. Då sattes en levande katt i tunnan och traktens unga män tävlande om att slå sönder tunnan med en käpp eller ett svärd. Många gånger satt de till häst. Den som vann tävlingen fick sedan välja sig en drottning bland de kvinnliga åskådarna. Det fanns en tro på att byn skulle skyddas mot pesten och annat ont, om en katt dödades.
 
Sedan länge är katten utbytt mot godis, presenter eller något annat. På förskolan fick barnen stå på led för att slå ett slag i taget på tunnan. Den som lyckas slå det sista slaget, då tunnan rämnar, har vunnit och kröns till kung. På gården fanns fem tunnor och efteråt fick alla i rättvisans namn en lika stor godispåse.
 
Självklart är leken inte längre könsuppelad. Alla är med och alla har chansen att bli kung.
 
I Danmark är det tradition att klä ut sig till fastlagsfesten, både stora och små. På förskolans gård var det gott om superhjältar, en alligator...
 
prinsessor, sjöjungfrur, pirater och ...
 
 
Lite kul ändå - att faktiskt fira fastlagen. Även i södra Sverige lär traditionen finnas. Här i Stockholmstrakten är det dock dåligt med det. Det enda vi har är våra semlor. Kanske något att införa?! Nog kan det behövas lite fest och utklädnad så här års!!!
 
Självklart äts det också fastlagsbullar i Danmark. Här är ett inlägg där du kan se hur de ser ut numera. För precis som våra semlor, så har de nu ett antal olika varianter på bullen, i olika smaker.
 
/Elisabet :)
Blogg / Danmark / Fastlagsbullar / Mor och dotter blogg / Slå katten ur tunnan / fastlagsfest i Danmark