/ Allmänt / Boktips /

Den som ser

"Den som ser" är skriven av Joe Heap och är hans debutroman. Det är en fascinerande bok och jag sträckläste den. Boken handlar om vad vi ser, hur vi ser och på vilket sätt vi tolkar det vi ser. Det handlar om seendet som språk, om människor, relationer och kärlek.
Vad du ser beror på vad du tittar efter.*
 
Berättelsen handlar om Nova, som varit blind sedan födseln, talar fem språk flytande och arbetar som tolk. Nova är 32 år när hon erbjuds att göra en operation för att bli seende. Kate är arkitekt och lever sedan två år med sin man Tony. De grälar och av någon anledning far hon i golvet och slår huvudet så illa att hon får en allvarlig hjärnskakning. De två kvinnorna möts på sjukhuset och så småningom växer en vänskap fram och fördjupas.
 
Det är inte deras ögon som är blinda.
Det är hjärtana i deras bröst.*
 
Språket i boken fascinerar mig. Det blir så tydligt vem av de två huvudpersonerna som talar. Deras personligheter speglas i orden och i textens driv. Nu och då ändrar texten rytm och får en att stanna upp, sakta ner och rent av känna hur tillvaron kantrar, rent fysiskt. Kanske har det att göra med att författaren är poet från början. Det är ett spännande sätt att skriva och en stark berättelse med många bottnar.
 
* citat ur boken.
 
/Elisabet :)

Blogg / Boktips / Den som ser / Joe Heap / Mor och dotter blogg / relationer / seende
#1 / / Angelica Wåhlin:

Oj, låter riktigt intressant!

Svar: Absolut! Testa den...
/Elisabet :)
Morochdotters