/ Allmänt / Boktips /

Någonstans brister himlen

Någonstans brister himlen, är Erika Olofsson Liljedahls debutbok. Hennes namn kommer att finnas på min lista av författare som jag vill hålla utkik efter. Det är en varm bok som talar om hur komplicerat livet kan vara, att vi inte vet mer än det människor berättar för oss och att vi formas av dem vi lever med och möter på vägen. Det är en bok om skuld och förlåtelse, och om vad det är att vara människa. Samtidigt möter vi ett samhälle i brytningstid.
 
Berättelsen startar i en liten fiskeby i Bohuslän, sent 1920-tal. Lillebror Elis inser att storasyster Signe har gett sig iväg bryskt. Hon har inte ens haft tid att säga hejdå till honom. När han försöker förstå varför får han svar av föräldrarna som han inte förstår. Inget är sig likt därhemma sedan systern åkt och pappans humör svänger alltmer. Till slut ger sig Elis iväg, för att hämta hem Signe. 13 år gammal tar han de pengar som finns i finskålen, på översta hyllan i skafferiet. Han hoppas att de ska räcka till en tågbiljett för åtminstone en del av resan.
 
Elis har aldrig varit bortanför byn. På sin resa ner mot Skåne och systern får han se nya platser, nya människor och situationer han aldrig ens drömt om. När han hittar fram till Signe är det mycket som pågår inom honom. Det liv han möter i Höganäs, där hon nu finns, är något helt annat än hemma i fiskebyn, ändå finns det somligt som är sig likt och mitt i allt detta ska Elis hitta sin väg - precis som systern ska hitta sin väg.
 
En bok som lämnar en varm och ljus eftersmak, trots det mörker som också finns där. Sorgen och glädjen vandrar tillsammans.
 
/Elisabet :)
 
1920-tal / Blogg / Boktips / Erika Olofsson Liljedahl / Mor och dotter blogg / Någonstans brister himlen / relationer