/ Allmänt / Boktips /

En bok att bli berörd av

Pocketböcker är verkligen en bra sak. Många av dem jag läser hittar jag på second hand affärer, eller i boklådor på stan. De kostar nästan inget och det går att ta med alla möjliga sorters böcker hem. Ibland hittar jag rena guldkornen. Många av böckerna lämnar jag vidare när jag läst dem, men en och annan får vara kvar - eller möjligtvis lånas ut.
 
Britt-Marie var här av Fredrik Backman är ett sådant guldkorn. Jag sträckläste den och skrattade högt ett antal gånger, men grät också. Det är en bok som är djupt mänsklig. Karaktärerna beskrivs med både värme och kärlek. De syns och får ta plats med sina sprickor och brister, styrkor och förmågor.
 
Huvudperson är Britt-Marie, 63 år, som ägnat hela sitt liv åt att ta hand om andra. Först i sin ursprungsfamilj, där allt påverkats av det trauma som familjen levt med i många år. När hennes mamma dör, kommer en nyskild man in i hennes liv som behöver hennes hjälp. De gifter sig, får aldrig några egna barn, men Britt-Marie är hela tiden där för hans barn, tills varken de eller han behöver henne längre och blir alltmer frånvarande. Till slut tar hon steget och lämnar allt. Söker ett jobb och kommer till den nedläggningshotade orten Borg. Det som utåt sett kunde se ut som en omöjlighet, blir en nystart på flera olika sätt. Inte bara för Britt-Marie själv.
 
Det är en bok att bära med sig. En bok om vad människor kan få betyda för varandra, på gott och på ont. En bok om vad det är att vara människa och hur mycket vi påverkas av varandra. Vi bär med oss vår historia. Den påverkar oss, men det går att fatta nya beslut som i sin tur påverkar det som varit. Boken innehåller mycket hopp, samtidigt som där finns en svärta och tydlig realism. Det finns tillfällen när vi inte kan göra den skillnad vi så gärna vill, tillfällen då vi inte når ända fram eller kommer för sent. Men den som är van att stå i skymundan kan likväl ge avtryck i andra människors liv.
 
/Elisabet :)
Blogg / Boktips / Brit-Marie var här / Fredrik Backman / Mor och dotter blogg