/ Allmänt / Vardagsprat /

Ett flöde av liv

Tänk allt hör ihop!
Fröet som gror blir till ax.
Kornet mals till mjöl.

Mjölet blir till bröd
och kan delas med många.
Ett flöde av liv!

Naturen talar ständigt till oss. Visar oss på det enda möjliga sättet att leva - i delaktighet och gemenskap. Det blir så tydligt att vi alla hör ihop och är beroende av varandra, att vi har ett ansvar för det som sker, med oss själva och andra.

I naturen finns en oerhörd kraft, så många resurser. Men de är inte oändliga. Det måste finnas utrymme för återhämtning. Vi kan inte ta mer än vad som finns. Ändå är det vad som sker gång på gång. Även om vi får rapporter om att vi lever över jordens tillgångar genom bilder via media, människors berättelser och forskares rön, så är det lätt att förblindas av vårt eget lilla hörn av världen. Först när förändringen syns i mitt eget liv så rör det mig. Eller?

Ett flöde av liv. Tänk om vi på allvar kunde inse att vi alla hör ihop, på gott och ont. Ingen kan säga till den andre att du inte hör hit. Eller att jag inte har något ansvar. Hur du mår påverkar mig och hur jag har det påverkar dig. Vårt ständiga fokus på mig och mitt, behöver bli till ett vi. Då blir det också mindre tungt att bära, när vi blir många tillsammans. Och så mycket roligare!
 
Just nu förbereder sig naturen, i vår del av världen, sig för vintervila. Skörden är bärgad, frön har fallit till jorden och nästa års knoppar går redan att anas på vissa träd. Men innan växtligheten tar ny fart behövs vilan.
 
Tänk om vi kunde leva mer med naturens rytm. Vara mer vaksamma över det som sker och låta det ta plats i våra egna liv. Då skulle naturens vila kanske mana oss till stillhet nu. Stillhet som ger tid att reflektera över hur vi lever våra liv, både på det privata planet och det gemensamma. Tid att reflektera för att kunna göra aktiva val.
 
/Elisabet :)
Meteora Grekland blogg morochdotters / att leva tillsammans / mor och dotters blogg / naturen / resurshantering / tankar om livet / tillsammansskap