/ Allmänt /

White Monday

White Monday är en dag då vi uppmuntras att fundera över vår konsumtion. Hur kan den bli mer hållbar? Vad behöver jag egentligen? Kan jag få tillgång till det jag behöver utan att köpa nytt?
 
Använda det jag har, fast på ett nytt sätt. Laga, sy om eller förändra kläder, möbler eller vad det nu handlar om. Laga, sy ett nytt överdrag till kuddarna i soffan.
 
Låna - hur många verktyg används mer än en eller ett par gånger om året? Tänk om grannar kunde låna mer av varandra? Alla behöver kanske inte äga allt? Och detsamma gäller för kläder. Den som vill ha mer ombyte kanske kan låna/byta med vänner?
 
Hyra - är faktiskt ett bra alternativ för många saker. Alltifrån bil (för den som inte behöver den varje dag), till verktyg, sommarhus och kläder.
 
Köpa secondhand - om det ändå är något jag själv vill ha, så tittar jag gärna på second hand först. Där har jag hittat fina möbler - och en hel del av de kläder jag använder dagligdags.
 
Men den här dagen kan också vara en dag för att fundera ett steg till. Behöver jag verkligen allt jag omger mig med? Finns det saker hemma hos mig som andra skulle ha bättre användning för?  För mig hör resurshantering ihop med med min tro och mina värderingar. Det hör ihop med rättvisa, jämlikhet och klimat. Jag tror ju att alla delar hör ihop i våra liv och att mitt liv hör hop med ditt. Vad den ene gör påverkar också den andre. Därför går också mina tankar vidare kring gemenskap och att inte dela bara saker, utan också att dela med mig av min tid. Dela med mig av förmånen att leva i en familj och ett hem. Men det får nog bli ett annat inlägg...
 
Vill du läsa mer om mina tankar om White Monday, hittar du förra årets inlägg här. Något annat som jag tänker hör ihop med White Monday, är faktiskt tacksamheten över det vi har.
 
/Elisabet :)