/ Allmänt / Vardagsprat /

Ett gensvar av tacksamhet

"Det är sorgligt att tacksamhet så ofta kopplas till skuld.
Tacksamhet hör till de mest läkande och trösterika saker vi kan få erfara.
Tacksamhetskänslan är ett djupt gensvar på att något som vi verkligen behöver,
ges fritt och för intet utan beräkning, ja, i kärlek."
 
Margareta Melin
 
När vi har fått något fint av någon, om det så handlar om en sak, eller ett förtroende, kan det lätt finnas en tanke om att ge tillbaka. Men många gånger kanske det inte är vad vi ska göra, i alla fall inte direkt. Att kunna ta emot en gåva som en gåva är något fint i sig. Liksom att kunna stanna i tacksamheten, utan att blanda in tankar om att ge tillbaka, eller känna sig stå i skuld på något sätt. Skuldkänslor leder sällan till något gott, men tacksamhet mår vi bra av.
 
Att uttrycka ett tack är gott nog, ett gensvar av uppriktig tacksamhet är en gåva i sig. Tids nog kommer möjlighet att ge tillbaka. Kanske direkt till den person jag fått något av, eller till någon annan. Jag tycker om tanken att ge vidare. Att ge till den som behöver och inte till den som redan har - bara för att den gett något till mig. Och jag tycker om att finnas i tacksamheten och glädjen av att få. Det värmer!
 
/Elisabet :)
Aristoteles citat / Blogg / Margareta Melin / Mor och dotter blogg / gensvar / tacksamhet
#1 / / FSHD Daniel:

Bra skrivet tycker jag! Tycker absolut att man inte ska behöva känna att man ska ge tillbaka samma bara för att man fått något, även om det är svårt ibland. Det är inte bra eller roligt om det bara skapar skuldkänslor.