/ Allmänt / Sagt, hört, och sett /

En början... och ett slut

Jag läste några rader häromdagen som fick mig att tänka vidare. Instagrammaren Frida Lundgren, @froken.frida, skrev att hon i sommar börjat prenumerera på en papperstidning igen, vilket var länge sedan sist. Tidningen kommer vart fjortonde dag. Hon läser den från pärm till pärm. Inte för att texten på något vis är vidare värst märkvärdig, men den har något som min telefon inte har. En början och ett slut.
 
Och jag inser hur sanna hennes ord är. För vem har inte prenumererat på en tidning och ivrigt väntat på att den ska dimpa ner i brevlådan? Eller följt en tv-serie, som bara visas en gång i veckan? Eller spelat sällskapsspel, som har ett tydligt början och ett slut, även om det kan ta olika lång tid? Eller fått vänta på brev från en viktig person, som först ska hinna få mitt brev,  sedan ta sig tid att skriva och formulera ett svar, som sedan ska resa med posten till min brevlåda? Det är inte så länge sedan vi fick gå till videobutiken för att hitta fredagsfilmen.
 
Listan kan göras lång, med saker och händelser som en gång hade ett tydligt början och slut. Liksom sådant som vi förut fick vänta och längta efter, men idag bär med oss i telefonen, bara en knapptryckning bort?. Ett lätt knapptryck som gör att vi lever i ett ständigt zappande på tv:n och ett ständigt pågående flöde av filmer, serier, spel och konversationer som aldrig tar slut. Matvaror, som egentligen borde följa säsongerna, finns nu året om, eftersom de flygs in från andra sidan jordklotet. Vi förväntas vara uppkopplade dygnet runt, tillgängliga... Tänk om jag inte är nåbar när min vän behöver mig? Tänk om jag missar något viktigt? Och när avsnittet av serien jag följer slutar så spännande, så finns direkt ett nytt som väntar på mig. "Bara en till... "
 
Vad gör detta med oss? Vad gör det med mig?
Vi behöver begränsningar i våra liv. Våra barn behöver begränsningar.
Och vårt klimat behöver att vi begränsar oss. För ALLT hör ihop. Vår gränslöshet får konsekvenser på många olika sätt.
Något som allt fler inser och försöker hantera.
 
Foto: Det översta fotografiet är taget av Issa, dottern och de två undre av mig.
 
/Elisabet :)
Blogg / Frida Lundgren / Mor och dotter blogg / Samhällsdebatt / begränsningar / en början och ett slut / konsumtion