/ Allmänt / Skapa /

Skapade för att skapa

Jag har insett alltmer hur bra min hjärna mår av att skapa saker med mina händer. Där finns en blandning av kreativitet och ett meditativt upprepande i processen. Just nu alternerar jag mellan två arbeten. Det som syns här är en detalj av något som ska bli ett fodral för en dator. Ett lapptäcke av bitar av gamla jeans som sys fast i ett bomullstyg, med efterstygn. En gammal japansk teknik, sashiko, som jag skrev om i ett tidigare inlägg. Det går inte fort, men det ger mig en tillfredsställelse att se hur stygnen växer fram och det ger utrymme för min hjärna att i samma långsamma takt bearbeta de tankar och intryck som behöver få tid och utrymme just nu.
 
Det andra arbetet är en stickning som så småningom ska bli en tröja. Flera har jämfört stickningen med meditation och jag tycker att det stämmer bra. Det är som att arbetet med de två stickorna (ibland tre, då hjälpstickan behövs för flätorna) hjälper min hjärna att koppla ihop de två hjärnhalvorna. Stickandet är en form av aktiv vila och jag känner verkligen att det har effekt. Huvudvärken som hjärntröttheten ger mig släpper. Den försvinner inte alltid, men lättas.
 
Jag läste några ord i en dagstidning häromdagen som fick mig att reagera. Konstnären Niki Lindroth von Bahr intervjuades. Hon skapar miniatyrer och gör filmer med dem, ett arbete som tar extremt lång tid. Hon sa, apropå skapandet: Vi människor mår sämre av att ha distanserat oss från det traditionella hantverket än vad vi förstått. Och jag tror faktiskt att det ligger mycket i det. I skapandet sker många saker på olika nivåer inom oss. Det ger oss också ett sammanhang, placerar in oss i en lång tradition av konst och hantverk. Att skapa tillsammans med andra har också din plats och är ett sätt att bygga relationer och gemenskap. Jag tror att vi helt enkelt är skapade till att skapa och mår bättre när vi får göra det. Precis som jag tror att vi är skapade för att leva i relation till varandra.
 
/Elisabet :)
Blogg / DIY / Mor och dotter blogg / Niki Lindroth Bahr / Sashiko / Skapande / hjärntrötthet / rehabilitering / stickning / stressyndrom