/ Allmänt / Vardagsprat /

Hopp - ett steg i taget

Hur kan jag känna hopp? Frågan återkommer ofta i samtal med människor. Det är knappast konstigt. Vem behöver inte känna hopp!? Då livet är tufft kan hoppet kännas långt borta. 
 
När vi kommer till de stora livsfrågorna, kan vi behöva bryta ner dem för att de ska bli mer hanterbara. Vill vi se en stor förändring behöver vi börja med de små stegen. För mig hör hopp ihop med många andra delar, som förmågan att känna tacksamhet och att se de små sakerna som gör mig glad i vardagen. Liksom förmågan att känna förundran inför det som är vackert i konsten och i naturen.
 
Ofta behöver vi lyfta blicken och rikta den utåt, för att kunna andas in ny energi i våra egna liv. När livet känns tungt är det lätt att fastna i sina egna tankar. Själv mår jag bra av att vistas i naturen. Jag tycker om att finnas nära vattnet. Höra ljuden av vågor, eller en porlande bäck. Jag tycker om att sitta under ett träd och känna på den skrovliga ytan. Eller lägga mig ner under trädet och se upp i lövverket. Träden står för trygghet och förankring, genom sina djupa rötter som söker sig långt ner i jorden för att få näring och vatten. Trädens grenar som breder ut sig med sina löv, ger skydd mot het sol och regn som faller. Det ger mig lugn och därmed hopp.
 
Hopp hör också ihop med mod. Modet att sätta sig i rörelse. Att gå ett steg i taget. Ibland på egen hand, men många gånger kan det vara skönt att gå tillsammans med någon annan. Någon som kan bära mitt hopp, tills det har vuxit tillräckligt starkt i mig själv. Första steget mot hopp kan helt enkelt vara att be om hjälp.
 
/Elisabet :)
 
När jag tittar tittar tillbaka på mina texter här på bloggen inser jag att hoppet är ett tema som ofta återkommer. Här finns några av texterna jag skrivit tidigare:
 
Att fortsätta gå, trots allt
En definition av hopp
Att hitta hopp i tårarna
En sångtext om hopp
Du gav oss hopp
Frön av hopp
En glimt av hopp
 
Och ett boktips:Det som ger hoppet liv, av Lars Björklund
Blogg / Det som ger hoppet liv / Mor och dotter blogg / Tankar om hopp / hopp