/ Allmänt / I köket /

Paprikaröra med valnötter

När vi ätit libanesiskt har jag alltid uppskattat parikaröran Mhamara. Igår testade jag att göra den hemma. När jag letade recept på nätet insåg jag att det här är något som finns hur många varianter som helst av. Alla har sin variant. Så här kommer min, en mix av andras, utifrån de ingredienser jag fick tag i.
 
Du behöver:
  • Tre stora röda paprikor.
  • 1,5 dl valnötter.
  • 2 msk ströbröd.
  • 1 pressad vitlöksklyfta. (Inte för stor - men det är förstås en smakfråga.)
  • 1 msk pressad citron.
  • 2 krm spriskummin.
  • 2 krm paprikapulver.
  • 1 msk granatäppelsirap.
  • 1/2 tsk sambal oalek.
  • 3 msk olivolja.
  • Salt.
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 250 grader. Grilla paprikorna högt upp i ugnen, tills skalet blir svart och börjar få blåsor.
  • Lägg paprikorna i en plastpåse att svalna, ca tio minuter. Det ska göra att skalet lossnar lättare. Dra av skalet. Ta bort kärnorna.
  • Rosta valnötterna i en torr stekpanna. (Obs - passa noga. Rör på dem. Det går fort.)
  • Mixa ingredienserna till ett grovt mos. Smaka av med salt. Låt smakerna mogna innan serering.
Röran passar bra både till vegetarisk mat och till kött. Den håller sig ca en vecka i kylskåpet, men fungerar också bra att frysa. Det finns som sagt flera varianter med lite olika ingredienser, på nätet. Men grunden är rostade paprikor och valnötter. Det var inte särskilt komplicerat att göra, så det kommer helt klart att bli fler gånger.
 
/Elisabet :)
Blogg / Mor och dotter blogg / Paprikaröra med valnötter / Recept / mhamara