/ Allmänt / Vardagsprat /

Semlornas dag

Idag är det Fettisdag, eller "Den vita tisdagen". Det är, enligt den kristna traditionen, den andra av de tre festdagarna i Fastlagstiden. Tre festdagar innan påskfastan. I många länder finns en tradition av karnevalsfirande de här dagarna. Med mat, dryck och dans tas farväl av vardagen, innan det är dags att gå in i en period av avhållsamhet. "Carne vale" betyder "farväl kött".
 
"Den vita tisdagen" tros syfta på det vita mjölet som finbrödet bakades av, grädden som används till semlorna och äggen. Dagen innan har fått många olika namn, som Blåmåndag, Svart-, Fläsk- eller Rosenmåndag. Många av namnen hör ihop just med sådan mat som sedan undviks under fastan.

Ett av de årliga samtalsämnena i vårt land brukar handla om när semlor ska börja ätas egentligen och det är alltid någon som förfasar sig över att de kommer tidigare och tidigare. Däremot är det sällan någon som pratar om när traditionen säger att vi ska sluta äta semlor och varför vi överhuvudtaget äter dem. Egentligen är den rätta tiden alltså idag. Punkt. 😉
 
Men som alltid har traditioner ofta även praktiska orsaker. I det gamla bondesamhället började säkert det fina vita mjölet att tryta vid den här tiden på året. Korna gav allt mindre mjölk och hönorna slutade att värpa. Idag har vi tillgång till allt året om. Hur rimligt är egentligen det? Och vad blir kostnaden för vår miljö när varorna måste transporteras från andra sidan jorden, för att vi ska kunna äta allt när vi vill?
 
Många kyrkor i vårt land uppmuntrar nu till klimatfasta. Att använda den traditionella fastetiden, som startar i morgon och pågår till skärtorsdagen, för att försöka minimera vårt klimatavtryck. Skulle du vara beredd att göra det och i så fall - på vilket sätt?
 
/Elisabet :)
Blogg / Mor och dotter blogg / Semlor / fasta / fastlagstid / fettisdag / klimatfasta