/ Allmänt / I köket /

Kalas på röda vinbär

På vår fina innergård, mitt i stan, växer det fyra stora vinbärsbuskar. När vi besökte lägenheten första gången frågade jag värden vem som plockar bären och fick till svar att det är för den som vill att göra. Jag har plockat en del. Väntat. (För att inte var den som roffar åt mig allt.) och plockat igen några dagar senare. Det finns fortfarande bär kvar, så jag misstänker att jag är ganska ensam om att skörda.
 
Häromdagen fick det bli en vinbärskaka i långpanna, med det enklaste av recept. Perfekt när en ska baka till många. Jag lärde mig det av en av ungdomarna jag arbetat med.
 
6 ägg
6 dl socker 
6 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver (Funkar faktiskt utan också. Jag har provat.)
Bär av valfri sort, ex röda vinbär, hallon, blåbär.
 
Som vanligt tycker jag att grundreceptet innehåller lite för mycket socker. Det räcker gott med 4,5-5 dl, beroende på bär.
 
 
Så här gör du Vinbärsrutor:
 
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Rensa bären.
  • Vispa socker och ägg, med elvisp i ca 5 min så det blir ljust och fluffigt.
  • Blanda mjöl och bakpulver i en separat skål.
  • Vänd ner mjölblandningen i smeten.
  • Lägg bakplåtspapper i en långpanna och bred ut smeten. Den är ganska fast.
  • Strö över bären.
  • Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-35 minuter.
  • Låt svalna något innan du skär upp kakan i rutor. Det blir 30 större rutor, eller 60 mindre. Själ gillar jag den lilla storleken. Ibland räcker det med en munsbit, eller så kan en ju ta flera. 
Vinbärsrutorna funkar bra att frysa. Perfekt att kunna plocka upp när en vill ha något gott.
 
Resten av bären fick bli till saft. Då behöver de inte ens rensas. 
  • 4 liter bär
  • 8 dl vatten
  • Kokas i ca 10 minuter.
 
  • Häll allt genom en silduk.
  • Vill du vara noga med att få en klar saft ska du inte krama ur duken. Jag brukar ändå göra det. Med hjälp av en träspade trycker jag lätt på bären och när allt svalnat lite, kramar jag med händerna på utsidan.
  • Släng bort bären och häll den avrunna saften i en ren kastrull.
  • Tillsätt ca 8 dl socker och koka upp så att sockret löser sig. (Smaka av, för att du den sötma du vill.)
  • Häll upp det som ska drickas i närtid på flaska och frys resten. Jag förederar att frysa för att inte använda konserveringsmedel.
Kalsagott, enligt mig. Skickar ett särskilt tack till vår hyresvärd, men också till vänner som delar med sig av bär, frukt och annat från sina trädgårdar. Det är gåvor jag alltid blir lika glad för.
 
/Elisabet :)
Blogg / Mor och dotter blogg / Recept / Vinbärsrutor / hemmagjord saft / röda vinbär