/ Allmänt / I köket /

Rabarber och kardemumma

Vi har alla våra favoritkombinationer av smaker. En av mina är kardemumma och rabarber. Igår bakade jag en riktigt god kladdig kaka, med mycket kardemumma. Receptet är hämtat från "Allt om mat" och jag har bara modifierat det lite genom att ta lite mindre socker och mer kardemumma. Det här är min variant:
 
100 g smör
2 tsk kardemummakärnor, som krossas i mortel (1 tsk enl orginalrecept)
2 ägg
2,5 del strösocker (3 dl enl orginalrecept)
2 krm vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
4 rabarberstjälkar
Riven kokos till formen
 
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Smält smöret och låt det bli brynt. Det ger en knäckigare smak.
  • Stöt kardemummakärnorna.
  • Vispa ägg och socker pösigt.
  • Bland mjöl och bakpulver.
  • Skärrabarbern i bitar och blanda hälften av kardemumman och vaniljsockret med rabarbern.
  • Rör ner smöret i äggsmeten och därefter mjölblandningen.
  • Smörj en form, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Häll i kokosflingor och låt dem fästa i smöret. 
  • Häll smeten i formen (den blir ganska fast) och lägg rabarbern ovanpå. Strö sista kardemumman övar kakan.
  • Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Den ska vara lite kladdig och seg.
Tips. Om du som jag nu använder fryst rabarber, är det bra att först tina den och krama ur en del av vätskan. Då blir kakan mindre "blöt". Den ska dock vara lite lagom kladdig. 
 
På bilden ovan står en flaska med hemgjord flädersaft. Recept till det hittar du här.
Passar också på att tipsa om en supergod knäckig rabarberpaj
 
/Elisabet :)
Baka / Blogg / Mor och dotter blogg / Recept / kardemumma / kladdkaka / rabarberkaka