/ Allmänt / Sagt, hört, och sett /

Fördomar har vi alla

 I början av förra veckan var jag och yngsta dottern på snabbvisit i Göteborg. Vädret var inte det roligaste och då kändes det som ett bra tillfälle att besöka Göteborgs stadsmuseum, där jag inte varit tidigare. De hade flera fina utställningar, men den som satte djupast spår i mig var en tillfällig utställning om hatbrott. 
 
Det är vandringsutställningen "Vi och Dom", som är gjord av polismuseet i Stockholm i samarbete med en grupp ungdomar. Den riktar sig särskilt till skolungdomar, men är lika viktig för oss vuxna att ta till oss.
 
Människan har en benägenhet
att skapa sig fördomar,
eftersom våra hjärnor hela tiden
jobbar med att sortera och
kategorisera omvärlden.
 
Fördomar har vi alla,
antingen vet vi om det eller inte.
Det farligaste är när i tror
att vi inte har några fördomar.
Fördomar är till 80% negativa
uppfattningar om en person.
Vi måste bli medvetna om våra
fördomar så att de inte påverkar
våra handlingar.
Nazar Akrami, docent i socialpsykologi.
 
Vad gör du?
Griper du in eller står du kvar?
 
En tidslinje, som börjar 1864 med rubriken "Lagen om otukt mot det som naturen är" och slutar 2018 med det stärkta skyddet för transpersoner. Däremellan lyfts de resandes situation, liksom romernas, samernas, de asylsökandes... På polismuseets hemsida kan du hitta hela tidslinjen och mycket annat material.
 
Individers personliga berättelse, i text och inspelat ljud. Några av dem hittar du i materialbanken.
 
Stolar med budskap.
 
Och uppmuntran.
 
Det fanns också utrymme för den som ville lämna ett avtryck och det var många som skrivit ner några ord. Budskapen var minst sagt varierande. Där fanns både negativa ord och uppmuntrande.
 
Jag tror att den här typen av utställningar är viktiga. Både med ren fakta och de personliga berättelserna. Det är först i de personliga mötena som vi har möjlighet att få syn på de fördomar vi bär på själva.
 
/Elisabet :)
Blogg / Mor och dotter blogg / Vi och Dom / fördomar / hatbrott