/ Allmänt / Vardagsprat /

Höst i Gamla stan

Äldsta dottern har börjat fota analogt och i lördags ville hon ha sällskap till Gamla stan här i Stockholm, för att fota. Själv håller jag mig till den digitala kameran, men minns förstås mina egna analoga kameror och processen med fotografering, väntan på att få se resultaten och framkallningen i mörkrummet. Det var där mitt eget intresse för foto lades.
 
Då valdes motiven med ännu större omsorg. Filmen skulle räcka till så mycket som möjligt. Nu går det att ta hur många bilder som helst och mörkrumsarbetet sker i stället framför datorns skärm. Men jag märker att jag fortfarande tänker bilder utifrån hur jag lärde mig en gång i tiden. Jag tänker i färg, respektive svartvitt, redan då jag tar bilden.
 
Det är tacksamt att fota i Gamla stan just nu. Även om turisterna börjat återvända så smått, är det ändå förhållandevis tomt på människor. Bra för oss som bara vill promenera där, men tyvärr har det lett till att många av handlarna i kvarteren får kämpa hårt för sin överlevnad och allt fler butiker tvingas nu stänga. Det är höst, i flera bemärkelser, i Gamla stan just nu.
 
Men som vanligt finns många fina miljöer som är tacksamma att fotografera. Som skyltfönstret där Alice i Underlandet håller till.
 
Strax intill finns de här fina portarna. Vilket fantastiskt hantverk!
 
En fin fasad i blått, med vackra målningar.
 
Stränga linjer och mjuka former möts.
 
Dottern, med min handväska från 80-talet. Lite kul att den kommer till användning igen.
 
På kullerstenarna intill Tyska skolan.
 
Vildvinet som klättrar på fasaden har börjat strössla med sina blad. Vackert röda och gula ligger de i backen.
 
Nedanför finns den vackra brunnen på Österlånggatan.
 
Ett av kvarterets många caféer, bjuder in till vila för fötterna. Men vi travade vidare, ned till vattnet och vägen hem över Slussen. Dagen därpå, på söndagen, invigdes den nya "Guldbron".
 
/Elisabet :)
Kommentarer (0)
Blogg / Gamla stan / Mor och dotter blogg / Stockholmsbilder / höstbilder