/ Allmänt /

Våra kläder och klimatet



Just nu brottas jag med en telefon vars batteri håller på att ge upp, trots att telefonen inte är särskilt gammal. (Planen är att försöka byta batteri, men har inte haft tid att ta tag i det ännu.) Jag vet att jag inte är den enda som frustreras av att saker idag inte görs för att hålla mer än en begränsad tid. Vi har ett samhälle där alltför mycket är byggt på tanken att vi ständigt ska konsumera. Trots att det faktiskt inte är hållbart någonstans. Inte för plånboken och framförallt inte för vår planet.
 
Johanna Nilsson arbetar med klimatfrågor på många olika sätt. Hon var en av tre som startade upp klomatklubben för några år sedan. Nu fortsätter hon sitt arbete genom att fokusera på att sprida information om kläders klimatpåverkan och hur vi kan skapa en mer hållbar konsumtion. Bilden ovan är hämtad från ett av hennes senaste Instagraminlägg och texten nedan är inspirerad av hennes text i samma inlägg. Både bild och text publicerar jag förstås med hennes tillstånd. 

80% av ett plaggs klimatpåverkan sker vid produktionen, vilket betyder att varje gång du använder ett existerande plagg minskar du din garderobs klimatpåverkan. Allt som gör att vi återanvänder kläder är därför klimatsmart. Svaret på frågan vilket material som är det mest miljövänliga blir därmed - det du använder. På frågan om det är rimligt att köpa second hand på nätet då det innebär transporter, så är fortfarande svaret ja, om det innebär att plagget används. 
 
Jag köper ibland nya plagg, men alltid med tanken att de ska användas länge. Jag har i många år handlat en stor delar kläderna på second hand, både för att det är resurssnålt, men också för att det är kul. Att sy om och göra nytt av gammalt är något som gör mig glad, eftersom jag tycker om att skapa. Något jag nu försöker förmedla till barn och ungdomar jag umgås med och det är kul att se hur de i sin tur upptäcker glädjen i att vara kreativ! För visst kan vi behöva hjälp på traven för att komma igång.
 
Några tips:
Laga jeans med sashiko
Sy nytt av en gammal duk från loppis.
När ett favoritplagg inte går att laga - använd det som mönster.
Laga raggsockor.
Ibland behövs väldigt lite för att ett loppisplagg ska bli användbart. Som att sätta på hällor och sy dit fickor.
Stickade tröjor slits så småningom nedtill på muddarna. Ett enkelt tips är då att virka en förstärkning.
Ett klassiskt återbruk är förstås lapptäcket. För några år sedan gjorde jag ett av kasserade jeans.
 
/Elisabet :)