/ Allmänt / I köket / Resor /

Mat en del av resan

Att resa är inte bara att se nya landskap och vyer. Det är också att smaka av de lokala specialiteterna och dela gemenskapen kring bordet. När vi är hos våra vänner i Alsace ingår alltid en kväll kring bakugnen i trädgården, där det tillagas Tarte flambée. 
 
Tarte flambée består av enkel deg som kavlas tunt. Därefter läggs ett lager med en mjölkprodukt (fromage blanc) som påminner om en blandning av crème fraiche och gräddfil. På den  klassiska varianten läggs sedan gul lök och små bitar av bacon, men var och en kan göra sin variant. Exempelvis med olika sorters ost. Till efterrätt är äpple och kanel en riktigt god variant. Röken från elden ger sin smak.
 
När vi var i Normandie passade vi förstås på att äta mat från havet och valde musslor. Helt fantastiskt gott! Var och en fick en rejäl portion i en egen gryta, där locket ganska snart fylldes av skal... Att umgås kring mat är nog något av det bästa jag vet. Det blir en speciell sorts gemenskap, där alla blir delaktiga.
 
/Elisabet :)
Alsace / Blogg / Frankrike / Mor och dotter blogg / Normandie / Tarte flambée / bilsemester