/ Allmänt / I köket / Vardagsprat /

Somrig saft

Efter att ha ägnat gårdagen åt studentfirande var det dags att köra hem igen i morse. Hela bilen doftade fläderblommor. Syster min hade plockat en hel famn full från trädet i deras trädgård.  En annan påse låg ett rejält knippe med rabarber. Det är verkligen härligt med människor som delar med sig av sina skördar!
 
Framme i Stockholm packades bilen om och mannen körde iväg med de tre barnen, som alla skulle på läger. Två som ledare och en som deltagare. Det var inte utan att det kändes märkligt att vinka av dem. Jag har hunnit med 15 säsonger där, men nu är det dags för andra att ta vid. Nytt jobb ger nya läger. Allt har sin tid och det är fint att andra tar vid, när någon slutar.
 
Själv gick jag och köpte citroner och kokade upp vatten för att smälta socker. Citronerna skars i bitar och allt lades i en stor kastrull. Nu ska allt stå och dra i tre dygn, innan det är dags att sila saften. Finns det något somrigare än just saft av fläderblommor och citron? Tror inte det...
 
Här kommer ett recept om du vill testa själv:
 
  • ca 40 blomklasar
  • 3 citroner, gärna ekologiska eftersom du använder även skalet
  • 2 liter kokande vatten
  • 1,5 kg socker
  • ev 50 gram citronsyra. (Något jag hoppar över. Om saften förvaras i frysen finns det ingen anledning att använda det.)
Lägg blommorna i en stor skål. Skölj citronerna noga och skär dem i tunna skivor. Lägg dem ovanpå blommorna. Koka uppvattnet och häll i sockret. Rör så att sockret löser sig, tillsätt eventuellt citronsyra. Häll vattnet över blommorna och se till att de täcks.
Täck skålen och låt stå kallt i tre dygn. Sila därefter saften och häll upp den på flaskor.
 
Tips: Om du fryser saften fungerar den som sorbet. Går att äta som den är.
Dessutom - eftersom den innehåller så mycket socker blir den aldrig helt frusen. Den går utmärkt att ta upp, skrapa av så mycket du vill ha och blanda med vatten. Ger iskall dryck direkt. Perfekt en varm sommardag!
 
/Elisabet :)
Blogg / Fläderblomssaft / Mor och dotter blogg / fläder / hemmagjord saft