/ Allmänt / Resor /

Trästaden i Hjo

Efter att ha avslutat vårt cyklande där vi började, i Töreboda, så tog vi bilen hemåt igen. Dock tog vi en liten omväg via Hjo, där det i helgen varit hantverksmarknad. En stor del av Stadsparken var fylld av marknadsstånd, med en mängd vackra saker. Det är få saker som skapar ett sådant habegär hos mig, som fint hantverk. Inte minst keramik och linnekläder. 
 
Men ett besök i Hjo innebär förstås också att promenera runt och se en del av alla de vackra trähus som finns här. Både de som ligger i själva stadsparken, men också i andra delar av staden. Parken anlades på 1870-talet som park till Hjo vattenkuranstalt. Längs Vättern ligger en rad vackra villor som byggdes för kurortsgästerna, för att de skulle ha någonstans att bo, äta och få behandlingar. Parken innehåller också en stor artrikedom av träd. Redan vid den här tiden ansågs det bra och nyttigt med promenader i skogsmiljö...
 
Nere vid stranden finns en rad fina badhytter, också de av trä. 
 
Vy från torget.
 
Nog skulle det kunna vara Elsa Beskows tre tanter som bor här på gatan? Intill finns ett träplank där bakom växer ett päronträd som sträcker sig ut över gatan... Kan riktigt se hur Tant Grön klättrar där på sin stege.
 
Undrar om det inte är hon som också odlar Stockrosor vid planket?
 
Så fint!
 
Och vilken snickarglädje! Bara att njuta, innan det var dags att styra kosan hem igen.
 
/Elisabet :)
Blogg / Hjo / Mor och dotter blogg / Stadsparken Hjo / Sverigesemester / Trästaden / Visit Hjo / resa i Sverige