/ Allmänt / Vandra i Stockholm /

En tur i Tyresta nationalpark

En helt vanlig tisdag i december och jag har varit till skogs med en vän. Det finns ändå fördelar med att vara permitterad från jobbet 20%. Vi hade byltat på oss ordentligt, men det var inte så kallt som vi trodde. Det var helt vindstilla.
 
Vi vandrade i Tyresta nationalpark. Det är Sveriges största område av urskog, söder om Dalälven. Nationalparken omges av Tyresta naturreservat. Tyresta är totalt 5000 hektar och det finns hela 55 kilometer vandringsleder.
 
På helgerna är här fullt med stockholmare. De stora parkeringarna runt om parken blir snabbt överfulla. Men eftersom området är så stort brukar det inte märkas ute i skogen. Idag var vi dock i stort sett ensamma.
 
Här och var låg lite snö, som för att påminna oss om att det faktiskt är december nu.
 
Fint ändå, med ljung, mossa och snö.
 
Vi passerade området där det brann 1999 och gick ungefär 2 km över spruckna berghällar och nedfallna träd där det fortfarande syns att de är delvis förkolnade. Hela området är lite av ett plockepinn, samtidigt som det är en hel del unga lövträd. 
 
En hackspett i fullt arbete. Vi passerade den i båda riktningarna. 
 
Vid stensjön tog vi fikapaus. Det var helt vindstilla. Vattnet krusades bara när en och annan fisk hoppade. Så vackert och rofyllt.
 
Mitt vandringssällskap. Fint att få göra den här dagen tillsammans.
 
Efter en ordentlig paus var det dags att vända tillbaka igen. Mörkret faller som bekant tidigt de här dagarna och när vi kom fram till Tyresta by började det redan mörkna. En fin dag och även om det var ganska mulet så kändes det att kinderna fått en del sol. I morgon fortsätter arbetsveckan.
 
/Elisabet :)
Blogg / Mor och dotter blogg / Stensjön / Tyresta nationalpark / Vandring / naturfoto
#1 / / Deisy:

Man kommer till ro bara av att titta på bilderna. En bra kamera eller en bra fotograf =)

Svar: Vad glad jag blir över att du tycker om bilderna! Tack.

/Elisabet :)
Morochdotters