/ Allmänt / Vardagsprat /

När känslorna tar över

Det finns tillfällen när känslorna tar över utan att vi riktigt förstår vad som händer och varifrån de där känslorna kommer. Det kan vara små subtila signaler från omgivningen som skapar associationer till sådant vi varit med om tidigare och så drar karusellen igång. De där känslostormarna triggas förstås av om vi är trötta, stressade och ur balans.
 
Den sortens känslor riskerar ofta att drabba dem som står oss nära. De oklara känslorna behöver komma fram och gör det i form av snäsningar, eller genom att vi överreagerar på något som händer hemma. Eller så kanske vi rätt som det är blir ledsna eller arga, egentligen utan anledning.
 
För min egen del vet jag att jag regelbundet behöver ge mig själv utrymme att andas och fylla på med energi, för att inte hamna i de där situationerna. Jag vet att sol och ljus hjälper mig att skapa lugn och stresstålighet inombords. De här jämngrå decemberdagnarna vi travar runt i just nu, helt utan sol, skapar knappast de bästa förutsättningarna. Men det finns också annat som gör mig gott. Som att vistas nära vatten, eller i en skog. Ljudet av vattnet, men också att fästa blicken på den ständigt föränderliga vattenytan ger ett lugn. Det funkar även när det blåser så att vattnet piskar mot klipporna. Då är det istället kraften i naturen som skapar lugnet inombords. Skogen å sin sida skapar ett skydd mot väder och vind, som också ger ett inre skydd. Inte konstigt att skogen kallats för "fattig mans kofta".

En del gör något fysiskt i de där situationerna, som att ge sig ut och spring eller slå på en boxningssäck. Åter andra söker sig till ett djur. Djuren har en förmåga att kunna känna in var vi befinner oss och möta oss just där vi är. De ger värme och närhet.
 
Vad mår du bra av? Vad gör du för att ta hand om det du bär på och det som väcks inom dig i mötet med andra?
 
/Elisabet :)
 
Blogg / Mor och dotter blogg / existentiell hälsa / känslor / mående / stress