/ Allmänt / I köket /

Sås med smak av Indien

Bilden gör tyvärr inte den här maträtten riktigt rättvisa. Men testa att göra såsen - jag tror inte att du kommer bli besviken. Såsen kan sedan kompletteras med olika saker, allt efter smak. På bilden är den kompletterad med rostad blomkål och svarta bönor. Härhemma finns det lika smakönskemål och då servas tillbehören i olika skålar, så att var och en kan ta vad den vill ha, som till exempel köttbullar, stekt kyckling eller halloumi.
 
Recepten nedan kommer från Zeinas kitchen. Hon har många helt fantastiska recept, som är lätta att följa. Ofta finns det bilder som förklarar de olika momenten.
Mina egna kommentarer i parentes.
 
Sås med smak av Indien
1 gul lök
2 st chili (Jag nöjer mig med en och har även gjort helt utan. Fortfarande jättegott.)
1 msk färsk riven ingefära
3 vitlöksklyftor (Beror naturligtis helt på storlek, styrka och smak.)
400 g krossad tomat
3 dl grädde
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 msk socker (Hoppade jag över.)
 
Kryddor: 2 tsk garam masala, 2 tsk paprikapulver, 1, tsk spiskummin
Garnering: Färsk koriander
 
Med blomkål:
Värm ugnen till 200 g, skär loss buketterna, lägg dem på en plåt och ringla rapsolja och lite salt över. Baka i mitten av ugnen tills de blivit mjuka och fått lite färg.
 
  • Hack lök och chili. Riv ingefära och hacka vitloken.
  • Hetta upp olja, stek lök, ingefära, vitlök och alla kryddor under omröring.
  • Tillsätt tomatpuré och stek lite till. (Inte för hög värme) 
  • Tillsätt krossad tomat och vatten. Småputtra i 15-20 min.
  • Häll i grädde, smaksätt med socker och låt puttra 10-15 min till.
  • Vänd ner blomkålen eller den ingrediens du valt i såsen och låt grytan puttra ca 5-6 min.
    (Här hemma lägger vi istället tillbehören i olika skålar, så att var och en kan välja. Tappar förstås lite i smak, men alla blir nöjda.)
 
En skål gurkraita, ca 4 port
1 gurka, ta bort kärnhuset och finhacka
1 salladslök, alt pressad vitlöksklyfta
0,5 dl finhackad koriandet eller mynta (om det inte är smaker som går hem går det att hoppa över)
1 tsk salt
1 tsk kummin eller spiskummin
4 dl turkisk yougurt
 
Blanda ihop alla ingredienser. Ställ raitan i kylen en stund innan servering så att smakerna går ihop. Serveras som tillbehör till en kryddstark gryta och naanbröd.
 
 
Naanbröd
1 tsk torrjäst
1 3/4 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
1 krm bakpulver
4-5 dl vetemjöl
2 msk matolja
2 1/2 msk turkisk yougurt
Smält smör
  • Blanda jästen med vattnet. Låt stå i 10 min.
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunka. Tillsätt olja och yougurt.
  • Blanda i degvätskan och rör ihop till en mjuk och smidig deg.
  • Jäs tll dubbel storlek, ca 2 timmar.
  • Sätt ugnen på grill 275 grader
  • Knåda degen på mjölat bord. Dela den i sex delar. Kavla ut varje del till ett avlångt, ovalt bröd.
  • Värm en plåt i ugnen.
  • Grädda 1-2 bröd i taget. Efter 2-3 min ska de få färg och vara luftiga.
  • Ta ut dem och pensla med smör.
  • Täck bröden så att de inte hårdnar och servera gärna direkt.
 
Smaklig måltid!
Jag samlar gärna favoritrecept här på bloggen, så att jag inte glömmer bort dem. ;)
 
/Elisabet :)
Blogg / Mat / Mor och dotter blogg / Recept / Zeinas Kitchen / indisk sås / naanbröd / raita
#1 / / Anonym:

Tack för middagstips! Detta blev vår middag ikväll med kyckling och blomkål som tillbehör. Gick hem hos hela familjen och ett spontant "det här kan vi äta igen" från ett av barnen i familjen är ju ett gott betyg :-). /Marie

Svar: Roligt att det blev uppskattat!
/Elisabet :)
Morochdotters