/ Allmänt / I köket /

Tunnbröd till jul

Det är intressant hur privata traditioner skapas eller de som vi har i familjen. Ibland tänker jag att vi inte har så många traditioner i vår familj, men nog finns de. En sådan är att baka "Gammeldags tunnbröd" till jul. Receptet kommer från det som nog är min första egenköpta receptbok. Om jag inte minns fel hittade jag den i en jultidningsatalog eller något liknande. Året var i alla fall 1981.
 
De tar lite tid att göra dem då det är en hel del kavlande. Själva gräddningen går nästan för fort. Det gäller att passa plåtarna väl. Ofta är det här något jag bakat ihop med barnen. Då kan en passa ugnen och de andra kavla. Idag var det jag i sällskap av en podd. Helt okej det också.
 
Vill du pröva kommer här min variant av receptet, för 40 stycken bröd.
 
50 gr jäst
1 lit mjölk
1 msk stött anis
1 msk stött fänkål
3 tsk salt
4 dl rågmjöl
5 dl grahamsmjöl
ca 8 dl vetemjöl + ytterligare lite till utbakningen
  • Värm mjölken fingervarma och rör ut jästen.
  • Tillsätt kryddor, salt och mjöl.
  • Blanda allt och arbeta degen smidig.
  • Dela degen i 40 delar, låt dem jäsa i ca 40 min.
  • Kavla ut dem till avlånga, tunna kakor. Först med vanlig kavel, drag därefter över med kruskavel.
  • Lägg dem på en plåt. Det får plats 3-4 stycken åt gången.
  • Grädda ca 3 min i 275 graders ugnsvärme.
Passa dem väl. Blir de kvar bara lite för länge i ugnen blir det knäckebröd av dem. I och för sig gott det också. 😘
 
/Elisabet :)
Blogg / Gammeldags tunnbröd / Mor och dotter blogg / Recept / jultradition / tunnbröd