/ Allmänt / Vardagsprat /

Advent betyder ankomst

När dagarna är som kortast och pandemin lägger ett trött klibbigt täcke över oss alla, tänder vi nu adventsljusen. Vi väntar på den vändpunkt, då dagarna på nytt blir längre och smittkurvorna pekar åt rätt håll igen. 
 
Mitt i den mörkaste tiden firar vi den kristna högtiden Advent, som betyder ankomst. Vi väntar på den som säger om sig själv: ”Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.” (Johannes evangelium, kapitel 8, vers 12) Ett bildspråk som talar om närvaro, hopp, värme och klarsynthet.
 
Vi påminns om att Gud kommer till oss gång på gång. Knackar på och frågar hur det är. Jag bär på en bild av hur Gud sitter i vårt inre rum. Det där rummet som vi ibland kan uppleva som ekande tomt, fyllt av längtan eller av all möjlig bråte. Ett rum som är tänkt för att vila i och hämta kraft från. Jag tänker att Gud finns där, i vårt inre rum, och bjuder in oss dit. Vi som så ofta lever på vår utsida. Gud vill möta oss, lyssna på oss, men också prata med oss. Hur mår du? Hur har du det med dig själv och människor omkring dig? Behöver du lite mer ljus, mer kärlek och kanske en ny möjlighet? Ett sammanhang, där du känner dig hemma?
 
Advent betyder ankomst och advent handlar om att ta emot och om att dela med sig.
 
Vi lever i ett samhälle där mycket går ut på att prestera och konsumera. Både prestation och konsumtion handlar om makt och positioner. Vem som har vad och vem som har möjlighet att göra och äga vad. Det vi ser är att vår konsumtion är förödande för planeten och klimatet. Vi ser att prestationssamhället skapat en enorm psykisk ohälsa. Det som Advent kommer med är något annat, som rör våra mest existentiella behov av närhet, gemenskap och tillhörighet. Advent berättar om ett sammanhang där människor blir upprättade och befriade. Om hur Jesus vill möta oss i ögonhöjd, precis där vi är och utmanar oss att leva på samma sätt. Ett liv där ingen tar sig rätten att sätta sig på någon annan. Istället hjälps vi åt att lyfta varandra och bidrar med det vi är och har för att vi alla ska få plats och få glädje av det tillsammans.
 
Det är mörkt omkring oss just nu och det finns mycket som kan skapa oro och rädsla. Det finns krafter som vill splittra och söndra, spela ut människor och grupper mot varandra. Locka med makt och konsumtion. För det är du värd. Men vet du – du är värd något helt annat. Vi är alla värda ett liv i fred och frid. Tänk om vi skulle våga att på allvar öppna för ljuset som sträcker sig mot oss. Livets och kärlekens ljus.
 
/Elisabet :)
Blogg / Första Advent / Mor och dotter blogg / advent betyder ankomst / ljus / tankar om livet / tankar om tro