/ Allmänt / Vardagsprat /

En möbel från Kina med historia

Måndag betyder för min del ledig dag. På förmiddagen fick det bli en promenad ut i solen, men efter lunch var det dags att ta tag i städningen, Jag plockade in pelargonerna för vinterförvaring och lyckades hitta en plats åt dem båda två. Nu bor de i vårt sovrum,
 
bredvid min mormors kopparkannor. Jag tycker om att omge mig med saker som har en historia.
 
Den fina sekretären i hörnet, med de två stolarna, ropade jag in på en julmarknadsauktion. Det roliga är att jag kände de två kvinnorna som tagit hem möblerna från Kina. De hette Gerty Kallgren (1916-2011) och Eva Hedkvist (1911-2006). De utbildade sig för att kunna resa till Kina som missionärer för Svenska baptistsamfundet, men då andra världskriget bröt ut tvingades de vara kvar i Sverige.
 
1946 kunde de resa iväg och bosatte sig i hamnstaden Qingdao (Tasingtao). Det var inbördeskrig i landet och de började arbeta med flyktingar. 1949 intogs hela området av den kommunistiska befrielse­armén och 1951 kunde de inte fortsätta arbetet, utan fick återvända till Sverige. Alla utländska missionärer portades, men intresset för Kina avtog inte. Gerty doktorerade i sinologi vid Stockholms universitet 1958 och var tillbaka ett år som pensionär 1987 i Nanjing. Både Eva och Gerty fortsatte att ha kontakt med kinesiska vänner livet ut.
 
Jag lärde känna de två kvinnorna när jag kom till Stocholm 1990, som student. Vi var med i samma bönegrupp. Två fantastiska människor, med en otrolig livserfarenhet och med ett stort intresse för att möta andra människor. Både unga och äldre.
 
De fina träsniderierna är handtag till lådor och dörrar. Det är lite roligt att även lampfoten ovanför är i snidat trä. Den kommer dock från Madagaskar, precis som skärmen med torkade blommor. Tavlorna är målade av en god vän, som bor här i Stockholm, Lasse Stenman. Som sagt, jag tycker om att omge mig med saker som har en historia. Finns det dessuto en personlig koppling gör det ju saken ännu bättre. Faktum är att dte inte bara gäller för möbler. Jag har även en hel del kläder som jag ärvt av människor i min närhet. Både nyare och äldre sådana. Det är kul och fint när saker kan användas länge. Gardinerna som hänger i fönstret är egen tillverkning och design. Jag skrev om dem här.
 
/Elisabet :)
Möbler med historia / hemma