/ Allmänt / Vardagsprat /

Södermalm

I morse vaknade jag upp till solen. Tog kameran i handen och gick ut för att möta dagen. Det fick bli en vandring runt Södermalm.  
 
Första delen gick utmed Årstaviken. Vinden friskade i.
 
Vid en av bodarna hängde ett av naturens egna konstverk.
 
På andra sidan Skanstullsbron öppnar sig Hammarbykanalen.
 
De gamla järnvägsspåren markerar vägen.
 
Och utmed kajen ligger båtarna. På andra sidan ligger Hammarby sjöstad. Vilken vacker stad jag har förmånen att bo i ändå! Jag vet inte hur ofta jag säger det till mig själv. Stockholms vatten och alla grönområden gör förstås sitt till, men också historien som sitter i gatstenar och hus. Staden har sin själ.
 
Danvikstull.
 
Inte lika vackert kanske. Men så här ser det ut på många håll i vår stad. Det byggs och förtätas mest överallt. Ändå är bostadsbristen enorm.
 
Bänkar på coronasäkert avstånd, med utsikt över vattnet bort mot Gärdet och Kaknästornet.
 
Strax intill ligger gamla hus bevarade på Åsöberget. Ett område där tjära kokades till beck från 1640-talet och framåt, tills den verksamheten fick flytta till Beckholmen 1687. Det stora skeppsvarvet "Södra varvet" tog plats och låg här nedanför till 1907. Varvsarbetarna var den stora befolkningsgruppen i området.
 
Bostadsbrist är knappast något nytt fenomen i den här staden. På 1890-talet berättas att de som hade lyckan att ha ett eget boende ofta hade inneboende för att klara sin hyra. I snitt bodde 7 personer i varje rum.
 
Nu är det här området ett av många som betraktas som kulturhistoriskt värdefulla och som därför ska bevaras. Det är vi många som uppskattar. Husen är ett vackert inslag i stadsbilden. Men tänk om väggar kunde tala, vad dessa skulle kunna berätta!
 
Växtkraft.
 
Vildvinet klättrar högt trots att fästet i jorden ser så litet ut.
 
Mariatorget med sin fontän,Tors fiske. Gjord av Anders Wissler 1903.
 
Vattenkaskader av miljoner små droppar i solen.
 
/Elisabet :)
Blogg / Mor och dotter blogg / Södermalm Stockholm / natur i storstaden / Åsöberget