/ Allmänt / Vandra i Stockholm /

En tur runt Eldgarnsö

Här kommer ännu ett inlägg med vinterbilder. Helt enkelt för att det är så otroligt vackert i Stockholmsområdet nu. Snö är knappast något vi är bortskämda med, så det gäller att passa på att njuta.
 
I söndags var vi tre som satte oss i bilen och åkte ut till Eldgarnsö, en ö norr om Färingsö som ligger i Mälaren. Jag och mannen var där i våras och gick samma runda som nu. Det är fascinerande att se hur naturen ändrar karaktär med årstiderna.
 
Isen har inte lagt sig över Mälarens vatten än, men här och där ligger den redan. Vid en del av strandkanten fanns vackra isformationer och vattnet spelade i dem. Det var ett märkligt ljud.
 
Ismönster på en vattenpöl. 
 
Eldgarnsö är ett naturreservat. Slingan som går runt hela ön är drygt 6 km och går genom både lövskog, åkermark, srandkant och granskog.
 
Söndagen bjöd på strålande sol från en blå himmel och träden bildade tunnlar, dekorerade av snö.
 
I området finns det gott om gamla ekar och lindar. Eken är ett otroligt vackert träd, med sin magnifika stam. Eftersom de kan bli så gamla är många ekar också stora till omfånget. Det är som att de signalerar trygghet och lugn. I alla fall till mig.
 
Dottern experimenterar just nu med analogt foto.
 
Närmast stranden har isen börjat lägga sig och på den ligger ett gnistrande snötäcke.
 
I reservatet Eldgarnsö skapas medvetet platser för att insikterna ska trivas. Bland annat lämnas trädstammar kvar för att skapa bra boplatser. Inskterna gillar gamla ekar och lindar, som det finns gott om i området. Det har gjort att det finns flera trädlevande insikter här som är så sällsynta att de bara finns i Mälardalsregionen.
 
Vi var inte helt ensamma att promenera i området, men det var verkligen ingen trängsel. Däremot var stigen väl upptrampad och lättgådd.
 
På norra sidan ligger en småbåtshamn och här finns det lämpligt nog bord utställda. För oss var det dags för lite lunch.
 
På bordet dukades det med kameror, termosar och mackor. Perfekt läge, med solen i ansiktet.
 
Sista delen av vandringen går genom en hög, tät granskog...
 
och en grusväg.
 
I lövträden finns det gott om Mistel. Misteln är en halvparasit som gärna växer på lind, lön och fruktträd. De utnyttjar värdträdets kärlsystem för att komma åt näring och vatten. Växten är en karleva från varmare tidsperioder, men trivs bra i Mälardalen som har ett relaivt milt klimat.
Den sprider sig med hjälp av fåglarnas spillning. De äter gärna de klibbiga bären.
 
En del träd kan ha hela kolonier av mistlar.
 
En härlig tur på söndagen - solens dag!
 
Turen är 6,3 km
Startpunkt: Parkeringen vid Eldgarnsösundet
SL: Buss 317 från Brommaplan mot Björkvik. Kliv av vid Karlskär och gå ca 2 km till naturreservatet.
 
/Elisabet :)
Blogg / Eldgarnsö / Eldgarnsö naturreservat / Mor och dotter blogg / Vandring i Stockholm / snö i stockholm