/ Allmänt / Vardagsprat /

Pilgrim i staden

 
Vilken fantastisk vinterdag vi bjudits på idag. Sol från en knallblå himmel. Snö och is. En perfekt dag för att vandra. Ett sätt att umgås som jag uppskattar. Det ger utrymme för både samtal och att vila i varandras tystnad.
 
Nu då mycket av vardagen har förändrats behöver vi hitta nya sätt att mötas. Också kyrkorum och andra platser där vi brukar mötas för att be har belagts med restriktioner. Ändå finns längtan att mötas och få dela livet med varandra. Kanske är den längtan ännu starkare idag än den varit tidigare. De existentiella frågorna har kommit oss närmare det här senaste året med frågor om livets mening, vår relation till naturen och människor omkring oss.

Ett sätt att få tid för den sortens reflektioner är att vandra i naturen och i staden. Det finns en lång historia inom flera religiösa traditioner att ge sig ut på pilgrimsvandring, för att få tid för reflektion och bön. Idag är det allt fler människor som upptäcker den möjligheten. Att vandra är bokstavligen ett sätt att komma vidare i livet. Tanken flyter på ett annat sätt. Vyerna vi möter hjälper oss att landa i oss själva. Tankarna får ro. Att pilgrimsvandra är att medvetet förena den inre och den yttre resan. Rörelsen hjälper oss att få nya perspektiv. En sådan vandring kan vi behöva göra på egen hand. Men att göra delar av vandringen tillsammans med andra är många gånger en hjälp. Något sker när vi går tillsammans.
 
En pilgrim är någon som är på väg, reser med lätt packning och öppna händer. Någon som är nyfiken på livet, mötet med människor och den som skapat allt. Det är spännande att fundera över hur den livsstilen möter stadens brus. Enkelhet och långsamhet i mötet med stadens puls och konsumtion. Just nu lever vi dock i en tid som på många sätt är annorlunda. Mycket av det som staden i vanliga fall symboliserar existerar inte längre. I någon mån tvingas vi alla till en enklare livsstil just nu. Kanske är det en orsak till att de existentiella frågorna kommit så mycket närmare i vår vardag?
 
/Elisabet :)
Blogg / Bloggare / Meteora Grekland blogg morochdotters / Mor och dotter blogg / pilgrim / pilgrimsvandring