/ Allmänt / Vardagsprat /

Semlor och fastlagsbullar

Idag är det Fettisdag, eller "Den vita tisdagen". Det är, enligt den kristna traditionen, den andra av de tre festdagarna i Fastlagstiden. I många länder finns en tradition av karnevalsfirande de här dagarna. Med mat, dryck och dans tas farväl av vardagen, innan det är dags att gå in i en period av ett mer avskalat liv.. "Carne vale" betyder "farväl kött".
 
"Den vita tisdagen" kommer troligen av det vita mjölet som finbrödet bakades av, grädden som används till semlorna och äggen. Dagen innan har fått många olika namn, som Blåmåndag, Svart-, Fläsk- eller Rosenmåndag. Namnen hör ihop med sådan mat som sedan undviks under fastan.

Ett av de årliga samtalsämnena i vårt land brukar handla om när semlor ska börja ätas egentligen. Däremot är det sällan någon som pratar om när traditionen säger att vi ska sluta äta semlor och varför vi överhuvudtaget äter dem. Egentligen är den rätta tiden alltså en enda dag och det är idag. Punkt. 😉
 
Som alltid har traditioner ofta praktiska orsaker. I det gamla bondesamhället började säkert det fina vita mjölet att tryta vid den här tiden på året. Korna gav allt mindre mjölk och hönorna slutade värpa. Idag har vi tillgång till allt året om. Hur rimligt är egentligen det? Och vad blir kostnaden för vår miljö när varorna måste transporteras från andra sidan jorden, för att vi ska kunna äta allt när vi vill?
 
De senaste åren har många kyrkor i vårt land uppmuntrat till klimatfasta, för att minska vårt klimatavtryck. Att avsätta en begränsad tid till det kan vara ett sätt att pröva på. Kanske handlar det om färre resor eller en annan mathållning. För mig är det viktiga frågor, men verkligen inte enkla. Många gånger kan det kännas övermäktigt. Då finns det något hoppfullt i att än en gång få ta nya tag, när fastan närmar sig och påminner om vikten av att både avstå och att välja väg.
 
Men före fasten kommer festen. 
Och apropå fastlagsbullar - så har danskarna riktigt goda sådana de också. 
 
/Elisabet :)
Blogg / Fastlagsbullar / Mor och dotter blogg / Semlor / Traditioner / varför äter vi semla