/ Allmänt / Boktips /

Boktips - Hon den roliga

Hon den roliga är Alba Mogensens debutroman och den är riktigt, riktigt bra. Det är en bok som handlar om liv och död. Vänskap och kärlek. Om svårigheten att dela allt och ensamheten som kan uppstå i en relation. Den rör vid svåra ämnen med värme och ger utrymme både för skratt, gråt och igenkännande nickar.
 
Boken börjar abrubt med att Joan, nitton år och är på väg hem från en fest på morgonen. Hon står vid en landsväg och väntar på en buss. Allt är vackert, fint och hoppfullt - när allt plötsligt förändras brutalt. 
 
Det är en grå Volvo med smutsiga rutor som ingen har tvättat på länge. Det är vita streck längs vägkanten som ska leda bilen rätt men som inte gör det. Det är en rusande bil med en nummerplåt som egentligen inte alls borde spela någon roll, men som spelar all roll. Det är en landsväg utanför en meningslös håla och sen är det bara hennes röst - 
 
   "Mamma, var är mamma?"
 
Det är hennes kropp på fel ställe och det är ett hjärta som knappt slår längre. Daggen fortsätter att torka och insekterna, katterna, fåglarna, maskarna, människorna att vakna. En förutsättning för berättelsen kan ju tyckas vara livet. Ändå börjar allt så här, med döden. Bilen kör åttio kilometer i timmen. Rakt in i henne, det som är själva hon, kör den. Det är inte meningen men vad spelar det för roll.
 
Jag heter Joan.
   Nu dör jag nästan.
 
Men Joan dör inte. Boken handlar om hennes väg tillbaka och om hennes nära vän Maccen. De delar lägenhet. Och nu förändras något i deras relation. Döden har andats på dem. Det är en livsbejakande bok om konsten att leva. Skrivet med ett starkt bildspråk som doftar.
 
/Elisabet :)
Alba Mogensen / Boktips / Hon den roliga