/ Allmänt / Sagt, hört, och sett /

Internationella kvinnodagen 2021

Den åttonde mars och vår stad är blomstersmyckad. Det är Internationella kvinnodagen och traditionsenligt har florister smycket namngivna statyer. Men i år finns ytterligare en hyllning, till vårdpersonal.
 
Ett annorlunda år har passerat. Tufft, tungt, utmanande. Men också solidariskt och omsorgsfullt.
Vårdens hjältar är dubbelt prövade. Med risk för att själva smittas står de enade i kampen mot Covid-19. Varje dag, varje natt, är de på plats när vi som bäst behöver dem. Livräddarna. Samhällsbärarna. Vår gemensamma trygghet.
 
I år på Internationella kvinnodagen vill vi hylla vård- och omsorgssektorn där åtta av tio anställda är kvinnor. Till vårdens hjältar riktar vi ett ödmjukt tack genom att visa delar av porträttsamlingen "Covid-19 Fighter" av fotografen Henrik Folkesson. Du ser den i sin helhet på www.covid-19fighter.se
 
Bilderna skildrar personal vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, som tillsammans med hundratusentals vårdanställda runt om i landet skänker hopp och räddar liv.
 
Utställningen står på Norrmalms torg.
 
 
Något kvarter längre bort finns Margaretha Krooks staty utanför dramaten. För dagen smyckad av floristerna Sarah Angelsiöö och Elina Forsgren.
 
Floristerna gör detta för att hylla kvinnorna, men framförallt för att lyfta den ojämnlika fördelningen mellan kvinnor och män i det offentliga rummet. Endast ca 10 % av Sveriges statyer i det offentliga rummet är namngivna kvinnor. Något som formar vår världsbild. Att smycka de namngivna kvinnostatyer som finns är ett sätt att uppmärksamma dem.
 
 
Vid Mynttorget pågick samtidigt en manifestation för människorna i Östturkestan.
 
Det blev symboliskt starkt - alla de kamper som förs för frihet och mänskliga rättigheter.
 
När något händer tror och hoppas vi att mänskligheten ska lära sig av historien. Ändå sker det ständigt nya övergrepp.
 
Strax intill i sexton fönster utmed Mynttorget och Västerlånggatan, pågår en utställning om demokratins uteckling i Sverige. Utställningen "Ja må den leva! demokratin i hundrade år."
 
Ja demokratin är värd att fira och otroligt viktig att värna. Den är ingen självklarhet.
 
/Elisabet :)
8 mars / Blogg / Internationella kvinnodagen / Mor och dotter blogg / Stockholm / thepowerofflower