/ Allmänt / Vandra i Stockholm /

Nyckelvikens naturreservat i Nacka

Efter gårdagens frustration behövdes lite nya vyer. Jag bläddrade lite i boken med vandringar runt Stockholm och valet föll på Nyckelviken. Mannen var med på noterna så i förmiddags åkte vi iväg mot Nacka.
 
Nyckelvikens naturreservat ligger på Sicklahalvön. På området ligger Nyckelvikens Herrgård. Jag kommer att göra ett inlägg om själva herrgården senare.
 
Det märks att det är många barnfamiljer som rör sig här. En grotta har fått ett vindskydd.
 
Det finns flera fina utsiktspunkter ut över vattnet och in mot Stockholm. Till höger syns Djurgården och rakt fram går det att se ända in mot Slussen, med Tors torn längst bort. Till vänster syns Nacka strand och bortanför är det Kvarnholmen.
 
Åt andra hållet syns Kaknästornet, till höger om det syns Färjeterminalen vid Värtan. Ön som syns på höger sida är Fjäderholmarna.
 
Här finns flera badplatser.
 
 
Längst in i själva Nyckelviken ligger några privata bostäder. Ser hur mysigt ut som helst.
 
Mannen på jakt efter fåglar.
 
Ett gammalt vrak har gett namn åt berget intill, som kallas för Vrakberget.
 
När vi klättrat upp på toppen av Vrakberget syntes Herrgården nedanför
 
och Lidingö i fonden. Det är första gången jag är på platsen och jag gillar att upptäcka vår stad ur nya perspektiv. Det ger en helt annan känsla för sambanden och närheten mellan olika platser. Det märks så tydligt att Stockholm är byggt på ett antal öar. Det kan ta lång tid att åka runt, men med båt är det nära.
 
Sedan området blev ett naturreservat sköts området utifrån tanken att skydda mångfalden av djur, insekter och växter. Ek och lind är de vanligaste träden här. Många av dem är mycket gamla och en del är döda, men de får finnas kvar då de skapar en viktig livsmiljö för många arter som annars inte skulle överleva. Det gäller även vissa lavar och mossor.
 
När vi kommit så här långt i år vandring insåg jag att vägen gick rakt över gårdsplanen vid de här husen. Tur att de skrivit en fin skylt om att det är okej...
 
Husen ligger intill en djup ravin, som även kallas för Helveteshålet. (?)
 
Den här gången följde vi inte riktigt det förslag som boken gav, helt enkelt för att vägbeskrivningen inte var helt självklar. Men det gjorde inte så mycket. Det finns ett par utmärkta slingor att följa och ett antal småvägar. Området är tllräckligt stort för att dt inte ska kännas trångt också då det är mycket folk. Men det är inte större än att du hela tiden har koll på var du är. 
 
En fin plats som jag gärna rekommenderar. Det var gott om barnfamiljer och det förstår jag. Det fanns flera ordnade lekplatser och stora ytor där bara fantasin sätter stopp för vad som kan göras. Det finns både ordnade grillplatser, gott om fikabord och dessutom ett jättebra och trevligt café, som även serverar mat.
 
Resa hit kollektivt: Buss från Slussen till Jarlaberg och promenera sista biten.
Med bil: Från innerstaden ta väg 222, ta av vid Nacka Centrum, följ skylt mot Jarlaberg och därefter Nyckelviken.
 
/Elisabet :)
Blogg / Mor och dotter blogg / Vandra i Stockholm