/ Allmänt / Vardagsprat /

Skåpstädning och hållbar utveckling

Ibland kan i alla fall jag behöva lite hjälp för att ta tag i vardagliga göromål - som att städa köksskåpen. Häromdagen hittade jag svarta griffelstickers, som passar utmärt för att göra fina etiketter av - och arbetet känns betydligt roligare! Nu på morgonen har jag alltså ägnat mig åt att gå igenom vad som finns i våra gömmor och städa hyllorna. Passar samtigt på att koka sylt på de sista svarta vinbären som legat i frysen. Bär som jag fått av en god vän med lantställe och många bärbuskar. De senaste åren har jag fått en laddning inför skolstarten, förpackade i byttor à tre liter som passar lagom för ett kok. Lyxigt! Vännen säger att hon är glad över att bären inte förfars. De klarar inte av att äta allt själva. Själv tackar jag och tar emot med glädje!
 
Det pratas en hel del om resurshantering och miljö just nu i vårt samhälle, vilket verkligen behövs. Att ta vara på vad naturen ger, kunna laga mat utan onödiga gifter och att veta vad vi stoppar i oss - borde ju egentligen vara självklart. Ändå finns en konsumtionshets i vårt samhälle som driver på en helt annan utveckling. Det gäller både mat, kläder och andra saker vi omger oss med i våra hem.
 
Jag tänker att hållbar livsstil också handlar om tid för varandra och tid för oss själva. Att jobba heltid och mer än det och sedan fylla fritiden med diverse akiviteter, gör lätt att vi tappar bort både oss själva, vår familj och vänner som finns omkring oss. En del väljer att kliva av allt, flytta ut på landet till ett billigare boende som möjliggör en annan livsstil. Jag kan känna en dragning till det, men för vår familj är det inte aktuellt just nu. Barnen är i en ålder där det inte känns rätt att bryta upp, de har sina skolor och sina liv fast rotade. Och nog borde det gå att också i stadsmiljö kunna leva i ett annat tempo och med en önskan om att leva mer hållbart? Jag tror att vi skulle behöva en tydlig motkultur, också i staden - eftersom det trots allt är i städerna som de flesta av oss i vårt land bor. Det finns en hel del initiativ, människor som inte bara pratar utan också testar idéer som stadsodling, återbruk och annat.
 
Men i den politiska diskussionen hörs inte mycket av detta. I alla fall inte i de samtal som förs i vanlig media. När ska det komma upp på agendan? I sociala medier hörs fler röster. Jag har då svårt att tro att mer konsumtion och mer arbete är lösningen för vår framtid. Fler arbeten ja - till dem som står utanför arbetsmarknaden, men inte mer arbete till dem som redan arbetar, ofta alldeles för mycket.
 
Nu ska jag återvända till mitt kök och min skåpstädning. Det är dags att hälla upp sylten på burkar och så småningom äta lunch. Det kanske inte är så lätt att göra stora förändringar. Men många stora förändringar börjar i det lilla... och om många tänker likadant...
 
/Elisabet :)
Kommentarer (0)
Blogg / Mat / Morochdotters / etiketter / hållbar utveckling / miljö