/ Allmänt / Sagt, hört, och sett /

Prickigt på Moderna museet

Jag har länge tänkt besöka Yayoi Kusamas utställning "I oändligheten", på Moderna Museet. I eftermiddags blev det av. Jag fick sällskap av äldsta dottern, som utgör den andra halvan av Mor och dotters blogg.
 
På väg in i utställningshallarna finns en plats som gjord för Selfies. Så här är vi Morochdotters, tillsammans. En tavla i tavlan och faktiskt en föraning av vad som skulle komma. I oändligheten är en lek med betraktarens öga. Perspektiv som förändras och vrids, med hjälp av speglar, ljus och färger. Rum som bygger upp nya rum. Här kommer ett gäng bilder...
 
Några av hennes tidiga verk, gjorda i Japan.
 
Collage.
 
 
Den gula pumpan flyttar in. Enligt Yayoi Kusama själv fascineras hon av dess form, eftersom den har en mänsklig karaktär och ett opretentiöst yttre.
 
 
Oändligt spegelrum - fallosfält.
 
Ett skyltfönster för en känd modeskapare. Med Yayoi Kusama själv i blickfånget.
 
Narkissos trädgård. En oändlig mängd blanda bollar där betraktaren och omgivningen reflekteras. Något sker i mötet.
 
Verket skapades första gången 1966 vid Venedig biennalen. Men jag undrar jag, om det inte gör en ännu större succe idag, i vår tid av selfies. För det finns knappast något tacksammare att leka med. Tänk att möta sig själv i en oändlig rad av bilder, eller ja, bollar... där inget perspektiv är exakt likt ett annat.
 
Oänlighetens spegelrum - Livets hymn. Ett rum som i sin föränderlighet ändå skapar ett lugn. En plats att vila i. Risbollarna byter färg och reflekteras i väggarnas och takets speglar, liksom i vattenytan på golvet. Det ger en känsla av att sväva, mitt i alltet. som i en egen sfär. En egen bubbla.
 
Sammantaget är utsällningen helt klart värd ett besök. Den pågår till den 11 september.
 
/Elisabet :)
Kommentarer (0)
Blogg / Moderna museet / Mor och dotter blogg / Speglingar / Yayoi Kusama / prickar