/ Allmänt / Resor /

Uppsala högar i tidig april

Kylan har kommit tillbaka, men de senaste dagarna har vi haft strålande sol. Igår besökte vi äldsta dottern i Uppsala och gjorde en utflykt till Uppsala högar. Vi fick några fina timmar tillsammans.
 
Jag har passerat många gånger på avstånd, men det här var faktiskt första besöket på platsen. 
 
Under järnåldern fanns ett väl utbyggt samhälle på platsen. Här fanns bland annat en Kungsgård och människor möttes här till ting, handel och för att fira religiösa högtider.
 
De tre stora högarna kallas för Kungshögarna. I området tros det ha funnits ungefär 2000 gravar. Idag finns det omkring 300 kvar.
 
Dagens kyrka är byggd på 1400-talet, men på platsen har det hittats spår av två äldre kyrkor. Kanske byggdes den första redan på 1000-talet, då det fanns kristna här vid den tiden. Delar av den nuvarande kyrkan är kvar sedan den äldre upplagan som byggdes på 1100-talet.
 
Det är fascinerande att vistas i gamla kyrkor, där generationer av människor har passerat för att fira livets högtider, glädjas och sörja. 
 
Trapporna har nötts av barn och gamla.
 
Här har människor bett för sig själva och andra som drabbats av oro och krig. Vi fortsätter att be idag. 
 
Inne i kyrkan finns Frälsarkransen i form av glaskulor. Gamla Uppsala kyrka är en pilgrimskyrka och inbjuder vandrare att tanna upp, vila och reflektera över livet.
 
I en av sluttningarna utanför kyrkan finns en meditationsplats, också den inspirerad av Frälsarkransens pärlor. Om du är nyfiken på att veta mer om frälsarkransen kan du klicka här.
 
Längst upp på kullen finns Gudspärlan.
 
Det är en vacker plats också nu i vårvintertid, men jag kan tänka mig att det är ännu finare när våren kommer på allvar.
 
I slänten hade några backsippor hunnit titta upp. Så fina!
 
Kungshögarna med kyrkan därbakom.
 
Helt klart en plats att återkomma till. Kanske genom att gå pilgrimsleden från Uppsala Domkyrka och hit, som inte är mer än 6 km. Den kallas för Eriksleden.
 
/Elisabet :)
Kommentarer (0)
Blogg / Frälsarkransen / Gamla Uppsala högar / Mor och dotter blogg / pilgrimsled / pilgrimsvandring