/ Allmänt / Vandra i Stockholm / Vardagsprat /

Två naturreservat, många minnen

Välkommen med på en liten tillbakablick från midsommaraftonen. Mannen och jag valde bort dans kring midsommarstången och folksamlingar och tog en långpromenad tillsammans istället. Precis som den första junidagen i år, startade vår vandring i Hässelby strand. Men den här gången svängde vi av vid Judarskogens naturreservat och fortsatte via Åkeshovs slott ända hem till fots. På vägen hinner en passera hela fyra badplatser i Mälaren och Judarnsjön, som numera går att bada i.
 
På tre veckor hinner mycket förändras. Gräset är så mycket högre. En del blommor är redan överblommade, andra har slagit ut.
 
 
Himlen var ljuvligt blå.
 
Utmed vägen finns det gott om platser för att vila benen och njuta av allt det vackra.
 
Lustigt nog var det lunchtid vid samma plats som förra gången... Och varför inte passa på att njuta av utsikten?
 
Stora delar av vägen vi gick går genom Grimsta naturreservat.
 
Det här är kulturhistorisk mark och för den som är intresserad finns det en hel del information att hitta om området på nätet. Till exempel i foldern Natur- och kulturvandringar i Grimsta naturreservat.
 
 
När vi passerat Ängbybadet och campingen där, svängde vi upp i Judarskogens naturreservat.
 
Här finns två gamla torp kvar, som kallas för Lugnet. Det var statartorp, eller dagsverkstorp, som låg under Åkeshovs slott och de som bodde här skulle göra dagsverken på slottet, som sedan betalades i natura. Torpet Lugnet finns utmärkt på kartor sedan 1880, men tros vara äldre än så. Dagsverksavtalet slutade att gälla 1855, men torpet var uthyrt som arrende fram till 1917.
 
I många år hyrdes torpet av en scoutförening, men numera är det en grupp som håller på med Lajvspel som hyr husen.
 
Sjön Judarn ligger mitt i Judarskogens naturrreservat, som bildades 1995 och som tydligen är Stockholms första naturreservat. Här har jag vandrat många gånger under åren 1990-94, då jag bodde och studerade i närheten. 
 
Sedan dess har det hänt mycket i området. Det märks verkligen att staden har satsat på att rensa upp och ställa iordning området. Våtmarker är återställda. Den här naturtypen kallas för "fuktlövskog" och bildas när sjöar får växa igen naturligt. Här har det medvetet länats kvar många döda träd, vilket insekter tycker om. Och finns det insikter finns det många fåglar.
 
Ett par dammar har gjorts iordning för smådjuren. I den här finns vattensalamander.
 
Här har jag suttit många gånger. Men när jag bodde här skulle ingen ha kommit på tanken att bada i sjön. Nu finns det en badplats på stranden mitt emot den här platsen.
 
 
 
På flera platser i området är det gott om stenar. Det är spår efter inlandsisen. 
 
Märkligt ändå att komma tillbaka till en plats som varit så välbekant och se de förändringar som skett. Det finns många minnen förknippade med den här platsen, promenader, picknickar, alla luftballonger som startade här och vars flåsande hördes från mitt fönster, en övernattning i vindskydd i ämnet ledarskap och ja... hur många historier som helst.
 
I sjön finns idag både abborre, mört och ruda. Med fiskekort är det möjligt att fiska här.
 
Vår vandring fortsatte mot Åkeshovs slott, där det var dags för fika med hela klöverängen utbredd framför oss.
 
Sedan styrde vi kosan hemåt.
 
Och passerade Bromma flygfält. Ett andningshål för många, med stora ängar att ströva på.
 
Här finns bilder från i Grimsta naturreservat och den vandring jag och några vänner gjorde i början på juni. Då blommade det för fullt.
 
/Elisabet :)
Kommentarer (0)
Blogg / Grimsta naturreservat / Judarskogens naturreservat / Mor och dotter blogg / Mälaren / Torpet Lugnet / naturreservat i Stockholm / Åkeshovs slott