/ Allmänt / Sagt, hört, och sett /

Ny Carlsberg Glyptotek

Ännu ett litet turisttips från Köpenhamn. Ny Carlsberg Glyptotek, ligger på Västerbro, när Tivoli. Vi gick dit på söndagen - då det är gratis inträde. Bara det är värt en liten applåd. Det var gott om ungdomar i lokalerna och en hel del satt och skissade i olika hörn och många gjorde som jag - fotade. Huset innehåller en stor samling skulpturer, men även målningar och annan konst. Men faktum är att huset i sig är värd ett besök. En otroligt häftigt arkitektur!
 
Huset grundades av bryggaren Carl Jacobsen, som byggt upp en stor privat konstsamling. Första skulpturen köptes in 1878. 1882 hade Jacobsen redan så många skulpturer att han öppnade upp sin privata vinterträdgård för att visa dem för allmänheten. 1902 stiftade han en fond som blev underlag för Glyptotekets drift.
 
Den äldre delen är fylld av olika sorters marmor, både i golv och väggar. Otroligt vackert!
 
Med en mängd detaljer överallt.
 
Den äldsta delen invigdes 1897, arkitekt Vilhelm Dahlerup (1836-1907). Men därefter har museet byggts till vid ett flertal tillfällen, arkitekter var Hack Kampmann (1856-1920) och  återigen Dahlerup. Den sista delen stod klar 1996, arkitekt var Henning Larsen. Det är fantastiskt att se hur de olika delarna - trots sina totalt olika formspråk, ändå passar ihop! Ett helt faschinerande hus.
 
Den nyare delen har ett magnifikt ljusinsläpp. Och marmorn gör sitt för att lyfta lokalen.
 
Fönster skapar fascinerande ljusspel och reflekterar själva byggnaden.
 
Trappor skapar grafiska mönster.
 
"Gravkammaren" låg en bra bit ner och trappan ned var i sig gjord så att det kändes som att gå ner i underjorden. Jag lyckades tyvärr inte få någon bra bild på den.
 
På väg tillbaka in i den äldre delen möts betraktaren av ett stort glaskonstverk.
 
Innan vinterträdgården, med sin väldiga glaskupol omsluter besökaren igen. Att komma in där är verkligen som en varm omfamning, bokstavligen, eftersom det är högre temperatur därinne för växternas skull.
 
Helt klart värt ett besök!
Nyfiken på att se fler bilder av samlingarna? Gå då in på deras egen helsida här.
Kuriosa: Det är samme Carl Jacobsen som bekostat ”Den lille Havfrue” av Edvard Eriksen. Jacobsen har varit inblandad i ett antal offentliga utsmyckningar i staden. Inte så dumt tydligen - att vara bryggare...
 
/Elisabet :)
 
 
 
Blogg / Glyptoteket i Köpenhamn / Köpenhamn / Mor och dotter blogg / Turista i Köpenhamn / arkitektur