/ Allmänt / Foto / Resor /

Slottsliv

I helgen tillbringade mannen och jag ett dygn på Häringe slott, som jag berättade om i ett tidigare inlägg. Där visade jag bilder från exteriören. Här kommer nu en hop bilder inifrån slottet. En fascinerande blandning av olika epoker och traditioner. Där finns krockar mellan nutid och dåtid. Somligt är slitet, annat är nytt. Allt i en salig röra som skapar hemkänsla.
 
I sällskapsdelen finns det gott om sittplatser, både för större sällskap och för den som vill hitta en egen vrå. Här är det som kallas för kinesiska salongen.
 
En fantastiskt vacker tapet.
 
Marguerites badrum går i guldtoner. Golvet är i marmor och taket är målat med bladguld.
 
Orginalkranarna var av guld, men försvann i samband med ett ägarbyte.
 
Den vackra väggdekoren ovanför spegeln är gjord av konstnärsparet Lodén. Den var en gåva från maken Axel och skulle påminna om deras bröllopsresa, en safari i Indien 1930. 
 
Väggdekorer är ett återkommande tema på slottet. Här en samling modebilder från olika epoker, som pryder väggarna i det som var Marguerites dressingroom.
 
Ytterligare en detalj från samma rum. Också dessa är målade av paret Dagmar och Olle Lodén.
 
Den här träpanelen är gotiskt 1600-tal och har hämtats hem från klosterdelen av det kungliga slottet Linlithgow i Skottland. Panelen lär ska innehålla både lönnfack och lönndörrar.
 
I det stora sällskapsrummet, där det också finns en bar, trängs både modern och antik konst på väggar och i vrårna. Målningarna över dörrarna är målade av flamländska konstnärer någon gång på 1700-talet. Rummet kallas Stensalen, eftersom golvet består av stenplattor som ligger på ett lager av sand. Detta gjordes för att plattorna skulle ligga platt, vilket inte längre är fallet. Golvet är orginal sedan slottet byggdes och görs inte om. Stenplattor och sand väger totalt 20 ton och om de skulle rubbas riskerar hela byggnaden att destabiliseras.
 
Ett fint biljardbord, som tycks användas flitigt.
 
 
På bottenplan finns ett antal matrum, för sällskap i olika storlekar. Här är den blå matsalen, som en gång i tiden var tjänsteflickornas rum.
 
Tänk så vacker en kakelugn kan vara. 
 
Den gyllene matsalen.
 
Övre hallen med sin jättegobeläng och med vapensköldar på fönstren.
 
Gobelängen beställdes av Torsten Kreuger, som var slottsägare på tidigt 1930-tal och är en beskrivning av alla som ägt slottet intill dess. Själv var han inte adlig och hade därför inget familjevapen, men han hittade på ett. Som byggherre och ingenjör valde han tegel och en passare.
 
I ett slott finns förstås både vinkällare, hemliga gångar och även en fängelsecell. 
 
Och självklart går det även att hitta en riddare, eller i alla fall en dito rustning.
 
Information om rummen och byggnaden är hämtade från Häringe slotts hemsida. En sådan här plats väcker åtminstone min nyfikenhet och fantasi till liv. Jag kan inte låta bli att fundera över vad huset och väggarna skulle kunna berätta, om jag bara kunde förstå...
 
/Elisabet :)
Blogg / Häringe Slott / Mor och dotter blogg / Västerhaninge / semestra på hemmaplan / slott / slottsweekend
#1 / / Jessica Högberg:

Oh, säg till när du förstår!

Svar: Absolut! Misstänker dock att jag skulle behöva åka dit lite nu och då först... Men det är väl ett gott skäl för att återvända. ☺️
/Elisabet :)
Morochdotters