/ Allmänt / Resor /

Grimsta naturreservat

I och runt omkring Stockholm finns ett antal naturreservat. Att leva i en storstad med så mycket natur och vackra platser är smått otroligt. Igår gjorde jag och ett par vänner en promenad utmed Mälaren, på dryga milen. En fantastisk dag! Knallblå himmel, sol, blåst och försommar. Vi startade vår vandring vid Hässelby strand.
 
Området vi gick igenom är en del av Grimsta naturreserat. På vägen passerade vi Kvarnvikens kvarn. Den byggdes i början av 1880-talet av Knut Ljunglöf, tobaksfabrikör. När Ljunglöf köpte Råcksta fanns här en äldre kvarn redan, men den revs för att ge plats åt de byggnader som står här idag. Ljunglöf installerade den tidens modernaste maskiner. För den som är nyfiken finns här idag en förening som håller kvarnen öppen för besök vissa dagar. Då är även kvarnen igång och det går att köpa mjöl. När jag tittar in på deras hemsida ser det ut som att det ska vara öppet i morgon, den 2 juni.
 
Mina två vandrarvänner.
 
Där vi valde att äta vår lunch växte det gott om bergssyra.
 
Vi räknade till ett tiotal holkar gjorda av någon som heter Valter. Alla i olika färger och några hade även fått en stege.
 
Tjärblomster.
 
Knut Ljunglöf, som lät bygga kvarnen vi passerade tidigare, kallades för "Snuskungen", eftersom han gjort sig en förmögenhet på just snus. "Ljunglöfs etta" såldes över hela landet. 1861 köpte Ljunglöf stora områden i både Spånga och Bromma. Han lät riva det gamla torpet Blackeberg och byggde ett betydligt större hus. Utöver kvarnen byggdes även stall och en såg. 1890-93 byggdes den stora villan (ovan) som kom att kallas för "slottet". Arkitekt var Gustav Lindgren.
 
Slottet ligger på en liten höjd och utsikten ned mot vattnet är verkligen fin!
 
Inte långt därifrån ligger Grimsta gärde. En plats som länge har hållits öppen och där det därför finns en rik flora. 
 
Utmed gärdet växer ett antal stora ekar. Många av dem är runt 700 år gamla. 
 
En del av äldre träd som har dött har sparats, för att bli hem åt de insekter som uppskattar det.
 
Vi bestämde oss för att det var dags för nästa paus.
 
Och landade i gräset. Här var det lä för blåsten och läge att skala av några lager kläder och vända ansiktet mot solen.
 
Mormors glasögon.
 
Hundkex.
 
Midsommarblomster.
 
Så var det dags att gå vidare.
 
När vi närmade oss Ängbybadet fick vi för första gången gå en bit utmed bilvägen. Där passerade vi små torp uppe i backslänten.
 
Ängbybadet.
 
Vågor på Mälaren.
 
Så landade vi i Nockeby och fortsatte en bit in i det området, innan vi tyckte att det var dags för ett cafébesök. Ett finfint sätt att avsluta en bra dag på. Tack till mina medandrare för en fin dag!
 
/Elisabet :)
Blogg / Grimsta naturreservat / Knut Ljunglöf / Kvarnvikens kvarn / Mor och dotter blogg / Råcksta / Snuskungens slott / naturreservat i Stockholm / semestra på hemmaplan