/ Allmänt / Resor /

Skottvångs gruva

Idag blev det en tur till Skottvångs gruva. Här har det brutits malm från 1500-talet, tills gruvan lades ner 1920. På Åkers styckebruk blev malmen från gruvan till kanoner. Sedan 2012 finns ett fint litet museum som berättar om gruvdriften och om människorna som arbetade både i gruvan och i de många kolmilor som fanns i området. Arbetet med gruvdriften krävde mängder av kol och många människor i bygden var involverade i arbetet. I masugnen behövdes tio gånger så mycket kol, som malm, för att smälta järnet vid 1400 graders värme.
 
En vecka i juli, brukar Östra Sörmlands Gruvförening bygga och kola en mila, för att hantverket ska leva vidare. Intill gruvan finns idag en kulturby med bland annat en smedja, där det hålls kurser för den som är intresserad.
 
Utöver själva museet finns här en restaurang och café, med en stor uteservering, där vi åt en riktigt god lunch. Här brukar det vara en hel del livemusik under somrarna. Är du intresserad hittar du programmet på deras hemsida, www.skottvangsgrufva.se.
 
Ifrån Skottvångsgruva utgår flera slingor på Sörmlandsleden. Det är verkligen fina områden att vandra i. Södermanland är vackert. Vet inte om jag är partisk när jag säger det, eftersom jag är sörmlänning från början? Men trots detta är det många delar av landskapet som jag inte är särskilt välbekant med. Hela det här området, med sin gruvhistoria känns ganska okänd. Idag lärde jag mig ett för mig nytt ord — vång. Det betyder "fält" eller "äng".
 
/Elisabet :)
Blogg / Mor och dotter blogg / Skottvångs gruva / Sverigesemester / Södermanland / Turist i närområdet