/ Allmänt / Vardagsprat /

Höst i Gamla stan

Äldsta dottern har börjat fota analogt och i lördags ville hon ha sällskap till Gamla stan här i Stockholm, för att fota. Själv håller jag mig till den digitala kameran, men minns förstås mina egna analoga kameror och processen med fotografering, väntan på att få se resultaten och framkallningen i mörkrummet. Det var där mitt eget intresse för foto lades.
 
Då valdes motiven med ännu större omsorg. Filmen skulle räcka till så mycket som möjligt. Nu går det att ta hur många bilder som helst och mörkrumsarbetet sker i stället framför datorns skärm. Men jag märker att jag fortfarande tänker bilder utifrån hur jag lärde mig en gång i tiden. Jag tänker i färg, respektive svartvitt, redan då jag tar bilden.
 
Det är tacksamt att fota i Gamla stan just nu. Även om turisterna börjat återvända så smått, är det ändå förhållandevis tomt på människor. Bra för oss som bara vill promenera där, men tyvärr har det lett till att många av handlarna i kvarteren får kämpa hårt för sin överlevnad och allt fler butiker tvingas nu stänga. Det är höst, i flera bemärkelser, i Gamla stan just nu.
 
Men som vanligt finns många fina miljöer som är tacksamma att fotografera. Som skyltfönstret där Alice i Underlandet håller till.
 
Strax intill finns de här fina portarna. Vilket fantastiskt hantverk!
 
En fin fasad i blått, med vackra målningar.
 
Stränga linjer och mjuka former möts.
 
Dottern, med min handväska från 80-talet. Lite kul att den kommer till användning igen.
 
På kullerstenarna intill Tyska skolan.
 
Vildvinet som klättrar på fasaden har börjat strössla med sina blad. Vackert röda och gula ligger de i backen.
 
Nedanför finns den vackra brunnen på Österlånggatan.
 
Ett av kvarterets många caféer, bjuder in till vila för fötterna. Men vi travade vidare, ned till vattnet och vägen hem över Slussen. Dagen därpå, på söndagen, invigdes den nya "Guldbron".
 
/Elisabet :)
Blogg / Gamla stan / Mor och dotter blogg / Stockholmsbilder / höstbilder
#1 / / mammatillmirakel.blogg.se:

Det blev nåt helt annat liv i bilderna också förr, kanske för man tog bilden i stunden och det gick liksom inte att ändra nåt i den. Nu ska allt vara så uppstyltat. Fins foton. Kram

Svar: Att bilderna skiljer sig åt finns det nog många anledningar till. Själv är jag glad åt möjilgheten att fota digitalt och att inte behöva fundera så mycket på om ett motiv är värt att fotografera eller inte. Men visst har en del av tjusningen försvunnit när det inte längre sker analogt. Inte minst väntan på att få se bilderna och glädjen när de äntligen går att titta på...
Vad roligt att du återkommer hit till bloggen och att du gillar våra foton.
Kram, Elisabet :)
Morochdotters