/ Allmänt /

Möjligheten att bli förstådd

Jag läste en intervju med konstnärerna Lisa Jonasson och Matti Kalloinen i DN i morse. Ett samtal om konst och konstnärsskap. Några ord stack ut och fastnade hos mig. De talade om längtan efter att bli förstådd och möjligheten att kunna bli det, om än inte fullt ut. En längtan som är djupt rotad i oss människor. 

– När jag var yngre kändes det jätteviktigt att bli förstådd. Att någon skulle känna mig på djupet och veta vad jag tänkte. Men det har jag släppt nu. Jag tycker det bästa är när någon förstår att den inte förstår en fullt ut. Och att man accepterar att det är så. Det ligger en frihet i det, säger Lisa.
– Nej, man kan ju inte vara allt för en annan människa. Man behöver bli förstådd på olika sätt av olika människor, säger Matti.

De formulerar det så bra. Både längtan efter att bli sedd och förstådd, liksom insikten att det kanske inte är möjligt. I Mattis ord finns en vacker och hoppfull tanke, den att bli förstådd på olika sätt av olika människor. Jag tror och hoppas attest är så för oss alla.

/Elisabet :)