/ Allmänt / Resor /

Hantverk i Hällekis

Igår besökte vi Falkängens hantverksby i Hällekis tillsammans med min syster och mamma. Ett trevligt utflyktsmål.
Falkängens hantverksby består av åtta hus från förra sekelskiftet. De var tidigare arbetarbostäder kopplade till cementfabriken intill. I husen finns idag tolv hantverkskollektiv. Sommartid håller de öppet veckans alla dagar, 10-18.00.
 
Hantverkarna kommer från olika delar av landet, men många av dem är förstås från trakten. Här finns keramiker, träsnidare, klädsömmare, glashantverkare, smide, läderslöjd och mycket mer.
 
Ett av kollektiVen kallar sig för Tantverk, vilket gällde för många av hantverkarna. Den övervägande delen som finns med bland försäljarna är kvinnor.

Det är ett trevligt område att besöka och det märks att de som håller till här trivs med varandra.
 
I några av husen berättades också om traktens historia. Om bruket som fanns här tidigare och folket som bodde på platsen. I början av 1800-talet var här ett alunbruk. 1873 lades det ner och istället startades ett kalkbruk, som övertog arbetarna. Detsamma gällde när även detta lades ner och cementfabriken startade 1892.

I ett av husen är en lägenhet återställd. Elsa Vesterberg var den sista privatpersonen som bodde i husen och flyttade ut 1984. Hon skänkte hela sitt bohag till Diabetikerföreningen och detta tillhör nu Västergötlands museum. Museet har använt hennes saker när de har möblerat upp lägenheten. Här finns inte bara möbler, utan även kvitton och personliga saker förvarade.
 
De första familjerna flyttade in i de här husen 1899. I förmännens lön ingick en fri bostad på ett rum och kök, men arbetarna fick betala 28 kronor per år för samma boende.
 
I Falkängen finns en kaffestuga med stor uteservering och vandrarhem med ca 120 bäddar, två festlokaler och två konferenslokaler. På Falkängen finns även ett vagnsmuseum, örtagård, bruksmuséum, en fossil- och mineralutställning där främst Kinnekulle och Västgötabergens geologi beskrivs. När det inte är Corona-tid anordnas maknadsdagar och andra evenemang på platsen.
 
/Elisabet :)
Blogg / Falkängens hantverksby / Hällekis / Kinnekulle / Mor och dotter blogg / semester i Sverige