/ Allmänt / Resor /

Karlslunds herrgård

Örebro hör till de städer vi ofta passerat på vår väg nedåt eller uppåt i landet, men sällan stannat i. Nu har mannen och jag valt att stanna här några dagar och se oss om i omgivningarna. Faktum är att jag själv bodde här en termin under min studietid, men det känns som en halv evighet sedan, 

Första stoppet blev Karlslunds herrgård, som ligger minst sagt stadsnära. Det är ett kulturreservat. Här möts industrihistoria, med vacker natur, kultur och trädgård. Själva herrgården fanns redan på 1500-talet. Det var en kungsladugård, en av alla gårdar runt om i Sverige som skulle försörja kungafamiljen med mat. Karlslund försörjde Örebro slott med livsmedel.
 
Här finns ett antal fina, äldre byggnader bevarade. Många av dem har genom åren haft en mängd olika funktioner, allt för att gården skulle vara självförsörjande. Här fanns smedja, mejeri, trädgård, djurhållning och mycket annat. Dessutom skulle förstås arbetarna ha bostäder.
 
Idag finns här butiker och hantverkare, caféer och utställningar. För den som är intresserad av byggnadsvård finns både en butik och en erfarenhetsbank av kunskap. I ett av husen finns en utställning som guidar i gamla målartekniker och färger.
 
Det fanns mycket att se och göra för den som kommer med barn, bland annat ett tekniskt museum. När vi var där var det många hantverkare som hade stängt. Men så var vi ju här mitt i juli också. Titta gärna in på hemsidan för mer information om öppettider och annat. Platsen är helt klart värd ett besök!
 
/Elisabet :)
Blogg / Karlslunds herrgård / Kulturreservat / Mor och dotter blogg / Turista i Örebro