/ Allmänt / Resor / Sagt, hört, och sett /

Konst på hög

Att uppleva konst i naturen skapar alltid ytterligare en dimension till verket. Häromdagen besökte jag och mannen Konst på hög, strax utanför Kumla.
 
Kvarnstorpshögen består av slagg, det vill säga restprodukter. När det under andra världskriget blev brist på olja i Sverige, började utvinningen av oljeskiffer. April 1942 utvanns den första oljan. Senare uppgick årsproduktionen till ca 100 000 kubikmeter. Men ju större produktion, desto mer slaggprodukter. Kvarntorpshlgen är idag drygt 100 meter hög och har en bottenyta på 50 kvadratmeter.
 
I slutet av 1960-talet upphörde brytningen. Men ännu i dag finns det partier av kullen som är varma och där du som besökare inte får gå. När du passerar känns värmen i luften och vissa dagar syns ånga.
 
Att människan påverkar naturen är knappast någon nyhet. Men ibland blir det mer påtagligt än annars. Kvarntorpshöjden är den högsta punkten på Närkeslätten, med sina 157 meter över havet. Värmen visar påtagligt på de kemiska processer som pågår i jorden. Firskare från Örebro universitet följer utvecklingen för att se hur det påverkar miljön. Samtidigt skapar värmen ett unikt mikroklimat som gör att området har en unik flora, med flera ovanliga växter.
 
Uppifrån höjden är det fri utsikt över hela området omkring. I mitten av 90-talet tog Anders Fasth (gallerist) och Olle Medin (konstnär) initiativet till att bygga upp en skulpturpark.Varje år tillförs ett nytt verk och idag finns det ett trettiotal. Det är fri entré till hela området och gratis parkering. Här finns även leder för Mountainbike och vintertid två nedfarter för skidor. Intill området finns även markerade vandringsleder.
 
Trappan är ett av konstverken, består av 147 trappsteg och används flitigt av motionärer. Verket är skapat av Olle Medin och på varje trappsteg finns namn på privatpersoner och företag som sponsrat hela projektet.

Arken, av Olle Medin. Känns helt klart som ett passande verk på den här platsen. Strandad på toppen av ett berg människan själv har skapat. Ett slagghög som på en och samma gång är en tillgång och en tickande miljöbomb.
 
Absit omen, av Kent Karlsson.
 
Yggrasil. av Cecilia Jansson i samarbete med interner på Kumlaanstalten. Ett verk att återkomma till. I trädet finns ett antal symboler att fundera kring. Nycklar, taggtråd, burar...

Kvarntorpsmalnganer, av Lenny Clarhäll.
 
Heptagon, av Corinne Ericson. 
 
Mpnga av konstverken väcker tankar och finns anledningen att återkomma till. Jag förstår att människor återvänder hit. Det finns hela tiden nya saker att upptäcka. 

/Elisabet :)
Blogg / Konst på hög / Kumla / Kvarntorpshögen / Mor och dotter blogg / konst i naturen / skulpturpark