/ Allmänt / Resor /

Sjötorp vid Vänern

Idag landade vi i Sjötorp, som är Göta kanals sista sluss innan Vänern. Vi valde att följa en av vandringslederna under eftermiddagen. En tur ute vid Harnäs och Surö. Som ofta är det vattnet som drar mig. Det är svårt att förstå att Vänern är en sjö, när vattnet breder ut sig och horisontlinjen känns oändlig.
 
En liten hamn.
 
Strandlysing. 
 
Surö är en speciell plats. Här planterades bokskog redan på 1700-talet. En del av träden är över 300 år. Det är mäktigt. Eftersom jag själv sällan finns i närheten av just bokskog, fascineras jag av att gå där och se hur ljuset strilar ner mellan träden. Det är fantastiskt vackert. Träden är enormt höga. Det är som att gå i en katedral. 

Ljuset som leker i bladverket.

På kvällen fick det bli en promenad utmed kanalen. Vattnet är helt lugnt och stilla. Rofyllt. När slussarna stängt för dagen är det i princip folktomt, även om en och annan cykel passerar.

Växter motljus.
 
Det vissna som ska ge nytt liv.
 
/Elisabet :)
Blogg / Göta kanal / Mor och dotter blogg
#1 / / Anonym:

Fina bilder! Jag håller med, bokskogar är något speciellt, det ger ett sådant vackert ljus. Har ni vägarna förbi Skåne någon gång så finns det ovanliga bokar i Gryteskogs naturreservat utanför Lund. Där finns "vresbokar" som skapar en häftig trolsk natur. Värt ett besök :-). /Marie

Svar: Tack för tipset! Tyvärr kommer vi inte hinna passera den delen av Skåne den här vändan. Men det blir förhoppningsvis fler tillfällen.
/Elisabet :)
Morochdotters