/ Allmänt / Vardagsprat /

Doft av sommar och tid för vila

Efter några dagar på besök hos syster med familj och hos min mamma, har jag och äldsta dottern landat hemma i Stockholm igen. Med oss hade vi ett fång fläderblommor, lagom till en sats saft och ännu mer rabarber. (Har ju fått en hel del av grannen redan, men rabarbersaften har haft en strykande åtgång och det är ju fint med några färdigskurna rabarberstjälkar till pajer också i vinter.)
Ikväll har dottern gjort iordning flädern och satt den på vänt. Om tre dagar är det dags att smaka av den. När doften av flädern sprider sig i köket doftar det sommar. Samma sak när det gäller rabarber, jordgubbar, hallon... Sommaren både smakar och doftar mycket och gott. Dofter som väcker minnen.
 
Det tar några dagar att landa i en längre ledighet och det är vad jag ägnar mig åt just nu. Att landa och att varva ner. Filurs på vad mitt sommarprojekt ska vara i år. Det lutar åt att jag tar fram stickorna igen. Lätt att ta med sig och lagom klurigt för hjärnan. Balkongdörren står öppen och ute på innergården sjunger fåglarna. Den skira grönskan är redan ett minne, nu är det de intensiva färgernas tur. Jag kom att tänka på ett citat från en av mina favoritförfattare, Linda Olsson, hämtat ur boken "I skymningen sjunger koltrasten"...

Det är så vackert, sa hon. 
Men det kommer att ta slut, eller hur?
Ja, det kommer det att göra. 
Men det kommer något annat i stället.
Och det kommer att födas ur det här.
 
Livet är vackert. Sommaren är vacker. Allt har ett slut, men det kommer något annat i stället. Något som föds ur det som är idag.
 
/Elisabet :)
Blogg / Fläderblomssaft / I skymningen sjunger koltrasten / Linda Olsson / Mor och dotter blogg / sommar
#1 / / Anonym:

Ja, fläder är sommar. Brukade besöka min farmor på somrarna som barn och då var det alltid flädersaft på bordet och en och annan kardemummabulle. Egentligen är fläder en smak som jag tycker mer om som vuxen, var lite för strävt och tog ett tag att vänja sig som barn, i alla fall som jag minns det. Men sommar är det.

Vackert citat av Linda Olsson, så vackert att det gör ont.

Trevlig midsommar!
/Marie

Svar: Det är spännande hur vår smak förändras genom åren. Och hur vi uppfattar saker som barn respektive vuxna. Det är först som vuxen jag förstått hur olika vi människor uppfattar smak och hur stor del som har att göra med matens konsistens.

/Elisabet :)
Morochdotters