/ Allmänt / Boktips /

Pendeln - en stark bok

Ibland är jag rädd att bli som du.
Värjer mig mot likheter, söker det andra.
 
Påminner mig själv om att inget är hugget i sten.
Vi gör våra egna val, hittar våra egna vägar.
 
Vi behöver inte vara offer för det som har varit.
inget är förutbestämt, utan erfarenheter att bära vidare.
 
Pendeln är skriven av Julie Lindahl. Att hennes morföräldrar var aktiva nazister i Tyskland vid tiden för andra världskriget var en väl bevarad familjehemlighet, ända tills hon började söka i de tystka federala ariven i Berlin. Det var så mycket i familjens historia och sätt att hantera livet som inte stämde överens med det hon fått veta.
 
Boken beskrier Julie Lindahls sökande efter sina rötter, sina möten med sin mormor och andra släktingar, parallellt med sökandet i arkiven och så småningom också i mötet med dem som kände hennes morfar i aktiv ålder. Hennes resa börjar våren 2010 och avslutas våren 2017. Då har hennes resa tagit henne till flera länder i Europa och Sydamerika. Hon har mött andra, som liksom hon, forskar och lägger pusselbitar för att förstå vad som hände med de många aktva nazister som tvingades se sina liv förändrats totalt efter krigets slut. 
 
Det är en bok där vi möter mänsklig brutalitet och ondska, men också människor som hittar vägar att förlåta och gå vidare. Men ingen, vare sig förövare eller offer och deras respektive familjer, går omärkta ut ur brutaliteten.
 
Med tiden lärde jag att självvald nakenhet
kunde leda till omedelbar tillit mellan främlingar.
 
Det är där vi inte söker sanningen
som den otyglade skulden gör störst skada.
 
Det här är en stark bok, med ett ovanligt perspektiv. Jag har läst ett antal böcker utifrån offrens perspektiv, men det här är nog den första boken som tar upp förövarnas perspektiv, eller i alla fall deras ättlingars. Boken beskriver hur det kan bli för dem som stått för brutalteten och massmördandet och hur har det påverkat deras familjer i efterhand. Den här boken handlar om hur vi kan ärva skuld och skam utan att vara medvetna om källan. Men också om att sanningen befriar.
Läs den!
 
/Elisabet :)
Blogg / Boktips / Julie Lindahl / Mor och dotter blogg / Pendeln / recension